Sisendkäibemaksu mahaarvamine kütuselt ja rendilt

Küsimus: Äriühingul on nii maksustatav käive kui ka maksuvaba käive. Sisenkäibemaksu mahaarvamisel kasutatakse otsearvestuse ja proportsionaalse mahaarvamise segameetodit.Äriühing rendib oma ettevõtluse tarbeks sõiduautosid, millede omatarve maksustatakse käibemaksuga.Sõiduautode tarbeks on tehtud järgmisi kulutusi: kütus, rent.Kui sõiduautode omatarve on maksustatud, siis kuidas toimub kütuse- ja kütusekulude sisendkäibemaksu mahaarvamine?

Kui sõiduauto omatarve on maksustatud, siis kas võib
maha arvata ka rendikuludelt ja auto hoolduskuludelt sisendkäibemaksu?

Kas sellisel juhul võib sisendkäibemaksu maha arvata täies ulatuses või tuleb maha arvamisel kasutada proportsiooni?

Vastus: KMS § 2 lg 6 kohaselt on omatarve maksukohustuslase poolt tema ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta võõrandamine ja teenuse tasuta osutamine, samuti ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta kasutamine maksukohustuslase enda, tema töötaja, teenistuja või juhtimis- või kontrollorgani liikme poolt isiklikuks tarbeks või muul ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. Kauba võõrandamist või kasutamist eelnimetatud juhtudel käsitatakse omatarbena, kui maksukohustuslane on selle kauba või selle kauba osa sisendkäibemaksu oma arvestatud käibemaksust täielikult või osaliselt maha arvanud.

Kui sõiduautode eraotstarbeks kasutamine on omatarbena maksustatud (tekib maksustatav käive), siis on lubatud kütusekuludelt sisendkäibemaksu maha arvata.

Kui sõiduautot kasutatakse 100% maksustatava käibe tarbeks ja omatarve on maksustatud, siis on õigus nii rendilt, hoolduskuludelt ja kütuselt 100% sisendkäibemaksu maha arvata. See tähendab, et ettevõtluse väliselt (isiklikeks sõitudeks) sõiduauto kasutamine ei muuda sisendkäibemaksu maharvamist (KMS § 29 lg 4).

Kui aga sõiduautot kasutatakse ka maksuvaba käibe tarbeks, siis sel juhul ei ole võimalik toodud andmete alusel üheselt vastata, kuna küsimuses esineb täpsustamist vajavaid asjaolusid.

Maksu- ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PRYSMIAN GROUP BALTICS AS otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Prysmian Group Baltics AS

01. august 2018

Uudised

Tööriistad