Autor: Lemmi Kann • 20. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolituskulude hüvitamine: kuidas ja millistel tingimustel

Advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, millisel juhul ning tingimustel peab tööandja töötajale hüvitama koolituskulud.

Küsimus: Ettevõttesse tuli tööle müüjana uus töötaja. Töötajal on vaja läbida toiduhügieeni test internetikeskkonnas (eelnev iseseisev õppimine). Ilma selleta müüjana töötada ei saa. Test ise ei maksa väga palju - ca 7-10 EUR ning koolitus ca 16-20 EUR.

Kas see kuulub ettevõttele vajalike koolituste alla ja ettevõtte peab selle töötajale kinni maksma? Koolituse või ainult testi läbimiseta ei saa töötaja kaupluses töötada. Või on see töötajale endale vajalik koolitus ja ettevõte ei pea seda töötajale kinni maksma? Seda sama koolitust võib ta ju läbida ükskõik millised toidu- ja tööstuskauba kauplustes.

Kas sellise koolituse või ainult testi kohta on võimalik sõlmida koolituskulude hüvitamise kokkulepe, et näiteks töötajat ettevõttega siduda 6 kuuks? Kas ilma koolituskulude hüvitamise kokkuleppeta on üldse võimalik lõpparvest koolituskulu kinni pidada, kui töötaja peaks lahkuma näiteks juba 2 kuu pärast, peale koolituse või ainult testi läbimist. Näiteks suulise kokkuleppe korral vms.

Probleem on selles, et kui töötaja peaks näiteks tahtma lahkuda ettevõttest 2 kuu pärast peale koolituse või ainult testi läbimist, siis ettevõttele on see ju kahju, kuna peab võtma jälle uue töötaja ja uuesti koolitama või laskma ainult testi läbida(eelneva iseseisva koolituse järel) ja nii edasi.

Töötajal on hetkel katseaeg. Kui tööandja peabki selle koolituse või ainult testi läbimise kinni maksma, siis kas on võimalik see, et tööandja teeb ettepaneku või poolte kokkuleppel lepitakse kokku selles, et katseajal tööandja seda ei hüvita. Ning kui töötaja on katseajal edukalt hakkama saanud, siis tööandja hüvitab töötajale selle summa, mis koolituse või ainult testi läbimisel kulus.

Kui töötaja aga omal soovil lahkub katseaja kestusel, siis tööandja seda töötajale ei hüvita.

Ettevõte on sellega kokku puutunud juba ja ei tahaks põhimõtteliselt lihtsalt niisama kedagi välja koolitada.

Vastus: Kui töötaja võib ja saab olla läbinud testi ja omada kvalifikatsiooni juba enne tööleasumist ehk kui tööle on võimalik võtta töötaja, kes juba vastab nõuetele ilma täiendava testita, siis on koolitus/test pigem töötaja huvides ning ei lange tööandja kohustuste hulka.

Kui tööandjal ei ole kohustust koolituse läbiviimiseks ega testiga seotud kulude kandmiseks, siis juhul, kui tööandja seda siiski teeb, on võimalik sõlmida koolituskulude hüvitamise kokkulepe, kus saab ette näha siduvusaja. Arvestada tuleb aga kindlasti sellega, et siduvusaeg peab olema proportsionaalne koolituskulude suurusega ehk ei või olla kulusid arvestades ebamõistlikult pikk. Milline siduvusaeg on proportsionaalne, on hindamise küsimus, kuid meie hinnangul võib 6kuuline siduvusaeg juhtumil, kus tööandja on kandnud kulusid näiteks 7-10 eurot, olla ebamõistlikult pikk. Töötaja n.ö töötab selle kulu tasa oluliselt lühema ajaga. Kui tööandjal ei ole kohustust ise kanda testi või koolituse kulusid, siis on kulude kandmise osas võimalikud erinevad kokkulepped, sealhulgas see, et tööandja hüvitab kulud töötajale peale katseaja lõppu. Kui aga iga töötaja, kes asub Teie juures tööle, peab igal juhul selle testi Teie juures läbima, siis on tegemist tööandja koolituskohustusega. Tööandja koolituskohustuse puhul ei ole erinevad kokkulepped koormuse töötajale asetamise osas võimalikud. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700