17. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohustuste üleandmiseks on vaja võlausaldaja nõusolekut

Praktikas on tekitanud sageli küsimusi, kas teine isik võib üle võtta võlgniku kohustuse võlausaldaja ees. Võib, kuid see kehtib võlausaldaja suhtes ainult juhul, kui võlgnikul on kohustuste üleandmiseks võlausaldaja eelnev nõusolek või hilisem heakskiit (võla­õigusseadus § 175 lg 2).

Kui võlgnikul võlausaldaja nõusolekut või heakskiitu ei ole, võib võlausaldaja nõuda kohustuse täitmist algselt võlgnikult. Nõude loovutamiseks (õiguste üleandmiseks) võlausaldajal enamasti võlgniku nõusolekut vaja ei ole (võlaõigusseadus § 164 lg 1).

Lepingud on aastatega muutunud aina keeru­kamaks ning sageli “eksivad” nõude loovutamise lepingutesse ka mitmed loovutaja kohustuste üleandmise kokkulepped. Sellisel juhul tuleb arvesse võtta, et need kokkulepped on kuni võlausaldaja nõusoleku saamiseni kehtetud. Seega tuleb asjaomase lepingu koostamisel jälgida, mida täpselt kolmandale isikule üle antakse ja kas selleks on vaja ka võla­usaldaja nõusolekut.

Kohustuste üleandmise nõusoleku saamiseks on kaks võimalust: leppida see kokku juba võla­usaldajaga sõlmitavas esialgses lepingus või võtta nõusolek pärast kohustuste üleandmise kokkuleppe sõlmimist. Teisele isikule kohustuse panemisel tuleb kohe lepingu sõlmimisel mõelda, kas kohustatud isik peab lepingus ettenähtud ülesanded täitma isiklikult. Võlausaldaja nõusolek kohustuste üleandmiseks võib olla praktikas teatud juhtudel mõistlik ja põhjendatud.

Samal ajal peab võlausaldaja oma nõusoleku andmisel kohustuste üleandmiseks arvesse võtma, et võlaõigusseaduse § 177 lg 1 alusel lähevad koos põhikohustusega uuele võlgnikule üle ka kõrvalkohustused, mis ei ole isiklikku laadi või muul põhjusel lahutamatult seotud senise võlgniku isikuga. Näiteks läheb uuele võlgnikule eespool toodud sätte alusel üle ka kohustus tasuda intressi, leppetrahvi ja viivist.

Artikkel ilmus Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu".

Autor: Lemmi Kann, Veronika Aunpu, Britta Oltjer

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700