FIE mure: mis saab, kui teenuse ostja läheb pankrotti ja jätab arved tasumata?

Küsimus: FIE osutas teenuseid, mis jäid ostja poolt tasumata. Mis juhtub siis, kui ostjale kuulutatakse välja pankrott ja kõik arved jäävadki täies mahus tasumata? Fie on KM kohuslane, kassapõhine. Kas nii ongi, et FIE peab igal juhul teenustelt KM ikkagi tasuma, ehkki ta ei saa mingit tulu ja kogu teenus läheb kahjumisse?Tundub justkui topeltkaristus selle eest, et tegid tööd. Mis veel kaasneb sellise situatsiooniga, ega ometi veel mingid maksukohustused?

Vastus: Kassapõhise käibemaksuarvestuse erikorra rakendamisel käsitatakse käibe tekkimise ajana päeva, mil kauba või teenuse saajalt on makse osaliselt või täielikult laekunud või omatarbe puhul kaup lähetatud või kättesaadavaks tehtud või teenus osutatud (KMS § 44 lg 3).

Kui aga kassapõhise käibemaksuarvestuse erikorda rakendavast maksukohustuslasest sõltumatul põhjusel ei ole võõrandatud kauba või osutatud teenuse eest kauba lähetamisele või kättesaadavaks tegemisele või teenuse osutamisele järgnenud kahe kalendrikuu jooksul tasutud, on käibe tekkimise ajaks kauba lähetamisele või kättesaadavaks tegemisele või teenuse osutamisele järgneva kolmanda kalendrikuu esimene päev (KMS § 44 lg 5).

Seega sõltumata asjaolust, et teenuse saajale kuulutatakse välja pankrot ja kõik arved jäävad täies mahus tasumata, tuleb osutatud teenus KMD-l deklareerida ning käibemaks tasuda. Näiteks kui veebruaris osutatud teenuse eest ei ole tasutud märtsi- ja aprillikuu jooksul, on käibe tekkimise ajaks 1. mai ning käive kuulub deklareerimisele maikuu kohta esitataval KMD-l tähtajaga 20. juuni.

Maksu-ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad