Uuring: Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu on vähenenud

Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel valminud välistööjõu uuringu kohaselt on Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu vähenenud.

Hetkel on liht- ja oskustööliste asemel kõige suurem puudus spetsialisti positsiooniga inimestest. Uuringu läbiviinud Turu-uuringute ASi uuringujuhi Karin Reivarti sõnul on võrreldes varasemaga oluliselt vähenenud töötleva tööstuse valdkonna huvi – aastal 2005 moodustas see valdkond kõigist huvitatud tööandjatest 41, nüüd aga 31 protsenti.

„Kõige suurem on aga langus ehitussektoris, kus vajatakse välistööjõudu poole vähem kui kolm aastat tagasi,“ rääkis Reivart ning lisas, et enim on välistööjõust huvitatud töötleva tööstusega tegelevad ettevõtted, kuid nende osakaal muude ettevõtete suhtes väheneb. „Suurema huvi poolest võib esile tuua kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse valdkonna. Huvi suurenemist näeme ka hariduse valdkonnas,“ kommenteeris uuringu tulemusi Reivart.

Töötukassa EURES teenusejuhi Marta Traksi sõnul on Eestis vajadus üsna spetsiifiliste oskustega spetsialistide, oskustööliste ja juhtide järele ning lihtsamate tööde jaoks hulgaliselt inimesi välismaalt meile ei oodata. „Kui 2005. aastal eelistati töötajaid värvata Venemaalt ja Soomest ning 2008. Ukrainast, siis nüüd on populaarseimad riigid Läti ja Soome,“ lisas Traks.

"Tööandjate huvi vähenemine võrreldes varasemate perioodidega on üldise tööpuuduse taustal igati mõistetav – eelkõige soovitakse ju tööd pakkuda kohalikele inimestele,“ kommenteeris tänast tööturuolukorda töötukassa juht Meelis Paavel.

Paavel lisas, et vabade töökohtade arv on aasta-aastalt suurenenud ning kindlasti on kohaliku tööturu aktiivsust suurendanud töötukassa teenused ja koolitused. "Tööotsimise ja –leidmise on mugavamaks muutnud ka meie iseteenindusportaal, mida on avamisest alates külastatud ligi 160 000 korral,“ märkis ta.

Mis on mis

Uuring „Välistööjõu vajadus Eesti ettevõtetes ja asutustes“ viidi läbi aprillis Turu-uuringute ASi poolt ning Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel.

Eesti ettevõtete välistööjõu vajadusi on hinnatud kolm korda – võrdlevad uuringud on aastatest 2005 ja 2008.

Uuring on täismahus saadaval töötukassa koduleheküljel SIIN.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad