Uuring: Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu on vähenenud

Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel valminud välistööjõu uuringu kohaselt on Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu vähenenud.

Hetkel on liht- ja oskustööliste asemel kõige suurem puudus spetsialisti positsiooniga inimestest. Uuringu läbiviinud Turu-uuringute ASi uuringujuhi Karin Reivarti sõnul on võrreldes varasemaga oluliselt vähenenud töötleva tööstuse valdkonna huvi – aastal 2005 moodustas see valdkond kõigist huvitatud tööandjatest 41, nüüd aga 31 protsenti.

„Kõige suurem on aga langus ehitussektoris, kus vajatakse välistööjõudu poole vähem kui kolm aastat tagasi,“ rääkis Reivart ning lisas, et enim on välistööjõust huvitatud töötleva tööstusega tegelevad ettevõtted, kuid nende osakaal muude ettevõtete suhtes väheneb. „Suurema huvi poolest võib esile tuua kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse valdkonna. Huvi suurenemist näeme ka hariduse valdkonnas,“ kommenteeris uuringu tulemusi Reivart.

Töötukassa EURES teenusejuhi Marta Traksi sõnul on Eestis vajadus üsna spetsiifiliste oskustega spetsialistide, oskustööliste ja juhtide järele ning lihtsamate tööde jaoks hulgaliselt inimesi välismaalt meile ei oodata. „Kui 2005. aastal eelistati töötajaid värvata Venemaalt ja Soomest ning 2008. Ukrainast, siis nüüd on populaarseimad riigid Läti ja Soome,“ lisas Traks.

"Tööandjate huvi vähenemine võrreldes varasemate perioodidega on üldise tööpuuduse taustal igati mõistetav – eelkõige soovitakse ju tööd pakkuda kohalikele inimestele,“ kommenteeris tänast tööturuolukorda töötukassa juht Meelis Paavel.

Paavel lisas, et vabade töökohtade arv on aasta-aastalt suurenenud ning kindlasti on kohaliku tööturu aktiivsust suurendanud töötukassa teenused ja koolitused. "Tööotsimise ja –leidmise on mugavamaks muutnud ka meie iseteenindusportaal, mida on avamisest alates külastatud ligi 160 000 korral,“ märkis ta.

Mis on mis

Uuring „Välistööjõu vajadus Eesti ettevõtetes ja asutustes“ viidi läbi aprillis Turu-uuringute ASi poolt ning Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel.

Eesti ettevõtete välistööjõu vajadusi on hinnatud kolm korda – võrdlevad uuringud on aastatest 2005 ja 2008.

Uuring on täismahus saadaval töötukassa koduleheküljel SIIN.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PRYSMIAN GROUP BALTICS AS otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Prysmian Group Baltics AS

01. august 2018

Uudised

Tööriistad