9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega peab arvestama alaealise tööle võtmisel

Millised on alaealiste töötajatega seotud erinõudeid, millega tööandjad peavad nende tööle võtmisel arvestama, tutvustab advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius vandeadvokaat Heili Haabu.

Suvi on käes ja paljud koolivaheajal taskuraha teenida soovivad alaealised tööturule jõudnud. Seoses sellega on tööinspektsioon teatanud, et võtab luubi alla alaealiste tööjõudu kasutavad tööandjad ja kontrollib pisteliselt, kas nad täidavad kõiki alaealiste tööga seotud nõudeid.

Alaealisele lubatud tööd

Töölepingu seaduse kohaselt võib tööandja tööle võtta alaealisi alates 7. eluaastast. Lapsi vanuses 7-15 aastat, samuti 15-aastaseid ja vanemaid koolikohustuslikke alaealisi võib lubada üksnes sellisele tööle, mis:

• ei ületa alaealise kehalisi või vaimseid võimeid,• ei ohusta alaealise kõlblust,• ei sisalda ohte, mida alaealine ei suuda märgata ega ära hoida,• ei takista alaealise sotsiaalset arengut ja hariduse omandamist,• ei ohusta alaealise tervist töökeskkonna ohutegurite tõttu.

Tööandja võib 13–14-aastase alaealisega või 15–16-aastase koolikohustusliku alaealisega sõlmida töölepingu ja lubada teda tööle, kus töökohustused on lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust (kerge töö). Sellistele alaealistele sobivate kergete tööde näidisloetelu on kehtestatud Vabariigi Valitsuse 11.06.2009. a määrusega nr 93. Näiteks lubab määrus neid rakendada kergetel põllumajandustöödel (istutamine, rohimine, kastmine jms), abitöödel kaubandus-, teenindus-, toitlustus- ja majutusettevõtetes, puhastus- ja koristustöödel, kontoritööl. Loetelu ei ole ammendav – põhimõtteliselt ei ole välistatud ka loetelus nimetamata kerged tööd.

Veelgi noorematel, 7–12-aastastel alaealistel on lubatud teha kerget tööd üksnes kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal, st sellises vanuses lapsi saab rakendada eelkõige artisti, näitleja või modellina.

Töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealiste töötamine on keelatud, on kehtestatud Vabariigi Valitsuse 11.06.2009. a määrusega nr 94. Näiteks on selle määruse järgi keelatud alaealiste rakendamine töödel, kus esineb kahjustav kiirgus või vibratsioon, kõrge müratasemega töökeskkonnas, töödel, mida tuleb teha pidevalt madala või kõrge õhutemperatuuri juures, aga ka näiteks töödel, mille tempo määravad masinad ja kus tasustatakse vastavalt töötulemustele. Määruses toodud loetelu pole ammendav, st alaealisi ei tohi rakendada ka määruses nimetamata töödele, mis on alaealise tervisele ohtlikud.

Töölepingu sõlmimine

Alaealise võib tööle lubada üksnes juhul, kui alaealise seaduslik esindaja on andnud tema töötamiseks nõusoleku või heakskiidu. Töölepingu sõlmimiseks 7–14-aastase alaealisega peab tööandja taotlema ka tööinspektori nõusoleku.

Alaealise töö- ja puhkeaeg

Alaealiste töötajate maksimaalne igapäevane tööaeg ning minimaalne tööpäevadevaheline puhkeaeg sõltub töötaja vanusest ja koolikohustusest:

 

Kui täiskasvanud töötajale tuleb tööpäevasisene vaheaeg anda juhul, kui töötamine ületab 6 tundi, siis alaealisele töötajale peab tööpäevasisene vaheaeg tagatud olema juba siis, kui tööaeg ületab 4,5 tundi.

Summeeritud tööaega alaealistele üldiselt rakendada ei saa, sest ka summeeritud tööaja puhul tuleb tööandjatel kinni pidada eelnimetatud maksimaalsest igapäevasest ja iganädalasest töötundide arvust ning minimaalsest tööpäevadevahelisest puhkeajast. Seetõttu tuleks summeeritud tööaja rakendamine alaealistele kõne alla ainult juhul, kui alaealine töötab osalise ajaga, st tema töölepingus kokkulepitud töö (tundide arv) jääb alla eelpool tabelis märgitu.

Ühtlasi on keelatud alaealiste rakendamine ületunnitööle.

Alaealised ei tohi töötada õhtusel- ja ööajal kell 20.00 kuni 06.00. Teatud erandid on tehtud siiski kultuuri-, kunsti-, spordi- ja reklaamitegevuse alal – nendes valdkondades võivad alaealised täiskasvanu järelevalve all töötada ka ajavahemikus kell 20.00-24.00.

Koolikohustuslikud alaealised ei tohi töötada rohkem kui pool koolivaheaja kestusest. Samuti ei tohi alaealist töötajat tööle rakendada vahetult enne koolipäeva algust.

Alaealise puhkus

Lisaks eelnimetatud tööaja piirangutele on alaealistele ette nähtud ka pikem puhkus: alaealise töötaja põhipuhkus on minimaalselt 35 kalendripäeva aastas. Ehkki puhkust saab nõuda töötaja, kes on töötanud tööandja juures vähemalt kuus kuud ning seega üksnes suvevaheajal töötavad alaealised üldiselt puhkust kasutada ei saa, tuleb ka neile puhkust siiski arvestada ning töölepingu lõppemisel maksta neile kasutamata puhkuse eest hüvitist. Alaealised, kes töötavad tööandja juures vähemalt kuus kuud, saavad nõuda puhkust nagu teisedki töötajad, kusjuures tööandja peab neile soovi korral võimaldama puhkust koolivaheajal.

Alaealiste töölähetusse saatmine

Alaealiste töötajate töölähetusse saatmine on võimalik üksnes juhul, kui sellega nõustub nii alaealine ise kui tema seaduslik esindaja.

Tööandja vastutus

Eelkirjeldatud alaealiste tööga seotud nõudeid rikkuvat juriidilisest isikust tööandjat võidakse karistada rahatrahviga summas kuni 1 300 eurot.

Autor: Heili Haabu, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700