Autor: Lemmi Kann • 9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksuseaduse eelnõu ajas riigikogulased kimbatusse

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon vaidlustas tänasel istungil päevakorra väitega, et teisele lugemisele esitatud maamaksuseaduse muutmise eelnõul pole võrreldes esimese variandiga peale jõustumise kuupäeva midagi ühist.

Keskerakonna fraktsiooni hinnangul ei saa „Koduomanikke maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seaduseelnõu“ menetleda teisel lugemisel, sest eelnõu pole läbinud esimest lugemist.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on täna istungi päevakorda lisatud teisele lugemisele eelnõu, millele pole saanud fraktsioonid esitada muudatusettepanekuid, sest see eelnõu on täna esimest korda saalis. „Sellised pretsedendid, kahjustavad Eesti seadusloomet ning parlamentaarset head tava,“ ütles Simson.

„Sellise sisu ja pealkirjaga eelnõu pole saalis arutatud. Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorraseadusele on fraktsioonidel õigus esitada eelnõu teiseks lugemiseks muudatusettepanekuid, praegu on see võimalus meilt võetud“ märkis Simson.

Simson selgitas, et kuigi eelnõu algatajad püüavad väita, et tegemist on esimese lugemise läbinud koduomanike maamaksust vabastamise seaduse eelnõuga, siis sarnasus teisele lugemisele saadetud eelnõuga seisneb vaid selles, et eelnõuga kattub üks lause – seadus jõustub 1. jaanuar 2013.

„See tähendab, et tekst on absoluutselt teine kui see, mille kohta oli võimalik esitada muudatusettepanekuid. Eelnõu menetlemine sellisel kujult tuleb lõpetada, sest tegemist on täiesti uue eelnõuga, mistõttu peab võimaldama sellele esimese lugemise,“ nõudis Simson.

Erakonnakaaslasest riigikogu aseesimees Jüri Ratas tuletas Simsonile meelde rahanduskomisjoni istungi protokolli 7. juunist, kus protokolli üks otsustest on järgnev: "Eelnõu 51 SE teine lugemine lõpetada ja teha Riigikogu juhatusele ettepanek võtta eelnõu kolmandaks lugemiseks täiskogu päevakorda 15.06.2011 ja panna eelnõu lõpphääletusele." "Lisaks sellele leiab sellest protokollist üles ka selle seaduse pealkirja, mida rahanduskomisjon oma 7. juuni komisjoni istungil arutas ja seaduse pealkirjaks on "Koduomanike maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seadus", mis on olnud üks muudatusettepanek komisjoni poolt. Nii et see läheb kokku täpselt selle eelnõuga, mida me hetkel arutame," kaitses Ratas eelnõu lugemist.

Simsonile tõttas appi esimest hooaega riigikogus istuv erakonnakaaslane Priit  Toobal, öeldes et on sarnaselt Simsoniga kimbatuses, mis põhjusel nime- ja sisumuutuse läbi teinud eelnõu menetlemine teisest lugemisest algab.

Ratas selgitas Toobalile, et esimesel ja teisel lugemisel tehaksegi muudatusettepanekuid, antud eelnõule esitas neid üks fraktsioon ja lisaks sellele ka juhtivkomisjon ning vastavalt ettepaenkutele on muudetud ka seaduseelnõu pealkirja.

Olukorraga ei olnud rahul ka sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, kes väitis, et kimbatust tal küll pole, kuid ta viitas riigikogus olnud heale tavale, et eelnõusid arutatakse mitmel lugemisel ja juhul, kui komisjon esitab tänasel juhul täiesti uue teksti, siis langetab komisjon otsuse eelnõu lugemine katkestada, et rahvasaadikud saaksid seaduseelnõule oma ettepanekuid teha.

Edasine riigikogulaste sõnavahetus keerles eelnõu numbri ümber, pannes Nestori tunnistama, et kimbatus jõudis lõpuks ka temani:

"Hea juhataja, nüüd olen isegi mina kimbatuses. Ma olen siin 20 aasta jooksul saanud aru, et me arutame eelnõude sisu, nüüd tuleb välja, et numbreid."

Arutelu jäi pooleli istungi tööaja lõppemise tõttu. Sellega jätkatakse järgmisel töönädalal.

Loe riigikogu istungi stenogrammi SIIT .

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700