Kuidas maksustatakse eraisiku valmistatud toodete müüki

KPMG Baltics OÜ selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas toimub eraisiku poolt valmistatud toodetelt saadud tulu maksustamine.

Küsimus: Kui eraisik müüb firmale oma valmistatud tooteid ,siis firma sõlmib temaga lepingu,mille alusel tasub eraisikule.
Kuidas toimub eraisikul maksustamine saadud tulu osas? Kas on tulumaks kogu tulu osas või on mingi summa ulatuses maksuvaba?

Vastus: Kui eraisik müüb oma valmistatud tooteid Eesti juriidilisele isikule, siis ostu eest makstavalt summalt ostja tulumaksu kinni ei pea sõltumata sellest kas müüja on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE) või mitte. Erinevalt teenuse ostust ei ole kauba ostjal kohustust ostusummalt maksta sotsiaalmaksu.

Kui olete käibemaksukohustuslane, siis tuleb kauba müüki maksustatada käibemaksuga vastavale kaubale ettenähtud käibemaksumääraga.
Isiklikus tarbimises olnud vallasjade (nt. tarbeesemete) võõrandamisest saadud tulu on tulumaksuvaba, kuid antud juhul taustainfost nähtub, et tegemist on müügiks valmistatud kaupadega ja mitte isiklikus tarbimises olevate asjade müügiga.

Vara võõrandamise puhul tuleb teil otsustada, kas tegemist on ettevõtlusega või kasuga vara võõrandamisest. Kui vara müük on juhusliku iseloomuga, on tegemist kasuga vara võõrandamisest. Kasu vara võõrandamisest on müüdud vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe. Kasust saab maha arvata vara müügiga otseselt seotud kulud. Kasu kuulub maksustamisele ainult tulumaksuga ning sotsiaalmaksu ei tasuta.

Kaupade süstemaatilisest müügist saadud tulu võib olla ka füüsilise isiku ettevõtlustulu, millelt tuleb tasuda tulumaksu ja sotsiaalmaks ning deklareerida see ise oma tuludeklaratsioonis. Ettevõtlusega tegelev füüsiline isik peab registreerima äriregistris füüsilisest isikust ettevõtjana (st. FIE). FIE saab oma ettevõtlustulust maha arvata selle ettevõtlusega seotud kulud.  

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad