Eesti Pank: toidu kallinemise surve peaks vähenema

Võrreldes aastatagusega on enim kallinenud ostukorvi komponendiks jätkuvalt toiduained. Viimastel kuudel on toormehindade tõus maailmaturul pidurdunud, mis vähendab toidu kallinemise survet ka Eestis, märkis Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Maailmaturul toimuva mõju on võimendanud ka siinsete ettevõtete kasumite kasvatamine. Aasta esimeses kvartalis tõusis statistikaameti andmetel toidukaupade, jookide ning tubakatoodete hulgikaubanduse kasum rekordilisele tasemele.

Inflatsioon peegeldab Eesti majandusolukorra paranemist ning tööturu üldist elavnemist, märgib Lindpere. Mais jõudis alusinflatsioon(tarbija ostukorvist on välja jäetud toiduained ning energia) kahe protsendini aastavõrdluses, olles tasahaaval tõusnud eelmise aasta algusest. Eksporditulude suurenemine on tõstnud eelkõige kasumeid, kuid on osaliselt üle kandunud ka palkadesse.

Näiteks tõusis selle aasta esimeses kvartalis keskmine palk monopoolses seisus olevas energeetikasektori ettevõtetes ligi 19 protsenti. Selles tegevusharus on keskmine palk tõusnud buumieelse ajaga võrreldes märksa enam kui majanduses tervikuna. Majanduse tasakaalustatud arenguks on vajalik, et palgatõus oleks seotud tootlikkuse kasvuga, mitte hinnatõusuga, lisas ökonomist.

Statistikaameti andmetel kasvas tarbijahinnaindeks mais võrreldes aprilliga 0,1 protsenti ja aastavõrdluses jäi hinnatõus 5,4 protsendi tasemele. Euroala inflatsioon ulatus esialgse hinnangu kohaselt 2,7 protsendini aastataguse suhtes.


 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad