Ministeerium: maksutulu laekub rohkem kui mullu

Maksud on mai lõpu seisuga laekunud eelarves oodatud mahus. Võrreldes eelmise aasta viie kuuga on makse laekunud 4,2 protsenti ja 2009. aastaga 6 protsenti rohkem, teatas rahandusministeerium.

Mais laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 335,5 miljonit eurot, viie kuuga on kogutud 38,3 protsenti selleks aastaks planeeritust.

Sotsiaalmaksu laekus mais 149 miljonit eurot, viie kuuga on täidetud 41,8 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta maiga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 9,4 miljoni euro võrra ehk 6,7 protsenti. Aprillis suurenesid samuti palga väljamaksete maht ning deklaratsioonidel näidatud töötajate arv.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus mais 24,7 miljonit eurot, viie kuuga on täidetud 13,3 protsenti eelarves kavandatust. Mais tagastas maksu- ja tolliamet 1,7 miljonit eurot tulumaksu, kokku on sel aastal tagastatud 97,7 miljonit eurot. Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu 51,3 miljonit eurot, mis on 7,6 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus mais 11,3 miljonit eurot, mis on 7,1 protsenti vähem kui eelmisel aastal. Viie kuuga on täidetud 25 protsenti eelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus aprillis tulumaksu 8,5 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,6 miljonit eurot. Järgnevatel kuudel on tavapäraselt oodata laekumiste märgatavat kasvu.

Käibemaksu laekus mais 96,9 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 39,2 protsenti. Võrreldes eelmise aasta maiga kogunes käibemaksu 2,9 protsenti vähem, samas deklareeritud käibed kasvasid 5,6 protsenti. Laekumise vähenemine tulenes tagastuste märkimisväärsest kasvust võrreldes 2010. aasta maikuuga. Deklareeritud käivete kasv oli jätkuvalt kiireim mootorsõidukite müügi ning eksportivate ettevõtete sektoris.

Aktsiise laekus viie kuuga kokku 282,8 miljonit eurot, mis on 40,2 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aasta esimese viie kuuga kasvas aktsiiside laekumine 1,2 protsenti. Mais oli laekumine 56,6 miljonit eurot.

Alkoholiaktsiisi laekus mais 15,1 miljonit eurot ning viie kuuga on eelarvest täidetud 39,6 protsenti. Võrreldes eelmise aasta viie kuuga on laekumine tõusnud 7,3 protsenti. Maikuu ligi 20-protsendiline aastane kasv tulenes peamiselt varude soetamisele järgnenud madalamatest laekumistest 2010. aasta samal perioodil.

Tubakaaktsiisi laekus mais 12,3 miljonit eurot ning viie kuuga 55,4 miljonit eurot ehk 40,2 protsenti eelarvesse planeeritust. Kui selle aasta alguses oli tubakaaktsiisi laekumine madal seoses 2010. aasta lõpus toimunud tubakatoodete varumisega, siis aprillis ning mais on taastunud tavapärane laekumiste tase. Viie kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi laekumised olnud samal tasemel kui 2010. aastal.

Kütuseaktsiisi laekus mais 26,5 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 39,5 protsenti. Jätkuvalt on laekumine suurenemas diislikütuselt ning erimärgistatud diislilt, mis viitab suurenenud majandusaktiivsusele ettevõtlussektoris. Deklareeritud bensiini kogused on võrreldes eelnevate aastatega siiski madalamad, kuid võrreldes aprilliga on ka need kasvanud. Kokku on kütuseaktsiisi laekunud 3 protsenti vähem kui eelmise aasta viie kuuga.

Ettemaksukonto muutus vähendas mais laekunud maksusummasid 7,4 miljoni euro võrra. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et mais tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.
 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad