Autor: Lemmi Kann • 3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline leping valida?

Milline leping sõlmida asendustöid tegeva töötajaga, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Milline leping sõlmida töötajaga, kes teeb nö asendustöid/abitöid ja neid ka vastavalt ettevõtte vajadusele.

Töötajale kogu aeg tööd anda ei ole ja kui on, siis kestab töö ca 1 - 2 nädalat või siis 1 kuu jne, sõltuvalt sellest, kui palju on tööd. Võib juhtuda, et töötajat on vaja saata Soome või Rootsi tööle kedagi abitöödega aitama.Seda töötajat on ettevõttel vaja, kui peaks juhtuma, et on kiiresti asendajat vaja või tekib vajadus abitööde järele.Samas tahaks lepingut, mis oleks nii tööandjale kui ka töötajale kasulik.

Vastus: Lepingu valik sõltub mitmetest asjaoludest, sealhulgas sellest, kui sageli on töötegijat vaja, kas töötegija peab alluma ettevõtte korraldustele või mitte jne.

Juhul, kui aeg-ajalt on vaja tellida üksikuid töid ning töötegija ei ole nende sooritamisel allutatud ettevõtte juhistele ega töökorraldusele, tuleb kõne alla töövõtu- või käsunduslepingu sõlmimine.Kui töötajat on vaja sageli ning ta peab tegema tööd tööandja soovitus ajal, kohas ja viisil, siis tuleb sõlmida pigem tööleping.Kui töötajale ei ole igapäevaselt tööd pakkuda, võib lahenduseks olla summeeritud tööajaarvestusega tööleping.Siiski peab tööandja arvestama, et ta võtab töölepinguga kohustuse töötajat kokkulepitud mahus tööga varustada ja selle eest tasu maksta ning ka summeeritud tööajaarvestus eeldab tööandjalt töö planeerimist juba ette.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700