Autor: Lemmi Kann • 2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidajate lemmikud mais: TOP 10

Vaata, millised olid need kümme lugu, mis raamatupidaja.ee lugejaid maikuus kõige enam huvitasid.

1. Kui palju maksab tööandja sõiduautoga tehtud erasõit?

Maksu-ja tolliamet pani kirja mõned erisoodustuse arvutamise näited juhtudeks, kui töötaja kasutab tööandja sõiduautot tasuta või soodushinnaga tööandja ettevõtlusega mitteseotud tegevuseks.Tööandja auto kasutamisest tekkiv erisoodustus on läbi aegade olnud raamatupidaja.ee-s üks suurema lugejahuviga teemasid, polnud erandiks ka seekordne lugu.

2. Võla sissenõudmiskulude tasumise üle enam vaielda ei saa

Võlaõigusseaduses muutus üks võlausaldajate ja võlgnike jaoks väga oluline säte. Nimelt võib laenuandja alates aprillist nõuda võlgnikult viivitusest põhjustatud mõistlike võla sissenõudmiskulude hüvitamist. Kuidas ja miks, kirjutas lugejate jaoks lahti Ivar Tammemäe, Intrum Justitia ASi tegevdirektor.

3. Tööandja sõiduauto erasõitude maksustamise määr sõltugu auto väärtusest

Eestis kehtiva tööandja sõiduauto erasõitude maksustamise kord võib meeldida või mitte, kuid kindlasti tuleb seda pidada lihtsaks. Rödl & Partner Audit OÜ vandeaudiitor Mart Nõmperi sõnul peaks maksustamise määr aga olema sõltuvuses auto väärtusest.

4. "Kevadtorm" viis õiguse töötutoetusele

Riigikohus märkis oma hiljutises otsuses, et töötuna arvel olev isik, kes osaleb reservväelasena reservõppekogunemisel, kaotab õiguse töötutoetusele, kuna tema töötuna arvelolek lõpetatakse avalikku teenistusse astumise tõttu.

5. Eestlasele maksab pensioni poiss Bangladeshist

Eelmisel kuul kiitis valitsus heaks riigi järgneva nelja aasta eelarvestrateegia, mida lugedes tekib palju küsimärke selle kohta, kas strateegia koostamisel on ikka esitatud õigeid küsimusi, nendib Ernst & Young Baltic ASi auditi osakonna juhtivkonsultant Eneken Napa.

6. Mis saab käibemaksust?

Selle aasta alguses avaldas Euroopa Komisjon Rohelise Raamatu käibemaksu tulevikust – lihtsama, kindlama ja tõhusama käibemaksusüsteemi kohta. MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe tutvustab välja pakutud käibemaksu tuleviku nelja varianti ning rõhutab, et nendega tuleb kindlasti edasi töötada ja neid sügavamalt analüüsida.

7. Ettevõtte tulumaksu reform ELis: Eestile kahjulik

Neli rahvusvaheliselt tunnustatud maksu- ja majanduseksperti kahtlevad, kas ühtse maksubaasi rakendamine tooks ELile tervikuna märkimisväärset kasu tööhõives, SKTs või efektiivsuses ja märgivad, et riigist sõltuvalt oleks nii võitjaid kui kaotajaid. Eesti jääks kaotajate poolele.

8. Lapsehoolduspuhkusel viibija asendamine: töökohustused pooleks Advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas saab lapsehoolduspuhkusele mineva töötaja kohustusi tähtajaliselt jagada.

9. Head emadepäeva ehk kuidas vanemahüvitise maksmisel emal ja emal vahet tehakse Seaduse loojad on vanemahüvitise regulatsiooni sisse jätnud suure hulga ebavõrdsust, mille põhjuseks on ilmselt vähene kokkupuude igapäevaeluga, nendib oma artiklis maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik.

10. "Ei" tähendab "ei" ainult siis, kui seda ütleb sinu pruut Kas me ei jäta mitte liiga tihti kellegi "ei" tõttu oma plaani pooleli? Ajakirja Director peatoimetaja Taivo Paju sõnul muutub "ei" õigele nupule vajutades "jaa"ks tunduvalt lihtsamalt ja sagedamini, kui seda arvata võiks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700