Autor: Lemmi Kann • 1. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Kõiv: maksumuudatustest võidavad kõik

Täna oli riigikogus esimesel lugemisel tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, mille vastuvõtmisel võidavad reformierakondlase Tõnis Kõivu sõnul kõik - nii tööandjad kui töötajad.

Riigikogus sõna võtnud Kõiv rõhutas, et arutusel olev maksumuudatus võimaldab ettevõtjal luua uusi töökohti ja annab inimeste loovusele paremad võimalused, mis pöörduvad kogu riigi majanduskasvuks.

’’Aastatel 2004-2010 on Reformierakonna algatusel tulumaks langenud 26-lt protsendilt 21-le. Rahandusministeeriumi arvutused keskmise palga järgi ütlevad,

et keskmise palga saajale on kuue aasta jooksul rohkem kätte jäänud umbes 26 000 krooni. Keskmine töötegija võidab ka tulumaksu alandamisest 20-le protsendile,’’ rääkis Kõiv rõhutades, et iga töötegija on juurde saanud otsustusõigust - ise valida, mille peale oma raha kulutada ja mille peale mitte.

Parlamendisaadiku sõnul on aastaid olnud vaidlusaluseks teemaks, kuidas peaks maksustama tööandja poolt töötajate koolitamiseks tehtud kulutusi. Töötajatesse investeerida on vaja, aga samas ei ole üldistes huvides avada võimalust ettevõttest maksuvabalt raha välja võtta.

’’Praeguse muudatusega välistatakse tööalase tasemekoolituse käsitlemine erisoodustusena. Muudatuse eesmärk on maksukoormuse vähendamine, langetades tööjõumakse kõrge tootlikkusega töökohtade tekkeks ning eelduse loomine elukestvas õppes osalejate arvu kasvuks,’’ lisas Kõiv.

Lõpetuseks lausus Kõiv, et seaduseelnõuga muutub õiglasemaks metsaomanike maksustamine. Metsaomanik saab õiguse metsa langetada, maha müüa ja uue metsa asemele istutada, tekkinud kulu tulust maha arvata ning alles seejärel allesjäänud tulust maksu maksta. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700