Sotsid: maamaksu eelnõu tase tekitab piinlikkust

Koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu esimene lugemine jäi täna riigikogu tööaja lõppemise tõttu pooleli. Koalitsioonierakondade esitatud eelnõu tabasid opositsiooni kriitikanooled.

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljevi hinnangul on täna riigikogus arutatud koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu puhul tegu viletsa seaduseloome ilmeka näitega.

„Eelnõu koos seletuskirjaga pakub emotsionaalset lugemist, kuid jätab vastuseta hulga sisulisi küsimusi,” ütles rahanduskomisjoni kuuluv Vassiljev soovitades eelnõu autoritel Reformierakonnast ning Isamaa ja Res Publica Liidust seaduseloome kvaliteedi huvides edaspidi eelnõu ning parteipropaganda lahus hoida ning keskenduda asja sisule ja mitte vormile.

Vassiljevi kinnitusel pole teada, kuidas välistada fiktiivsete elukohamuutuste lainet ning kuidas need muutused mõjutavad omavalitsuste tulubaasi. Vastust pole tema sõnul ka küsimusele, kuidas kompenseeritakse linnadele ja valdadele saamata jääv tulu, mis rahandusministeeriumi hinnangul ulatub vähemalt 17 miljoni euroni. Samuti näeb eelnõu ette omaniku poolt üürile antud kinnistu maamaksust vabastamise ja ka ärimaa maksuvabastuse, kui sellel asuvasse hoonesse on registreeritud elanik.

„Selles piinlikus loos väärib kiitust rahandusministeerium, kes andis eelnõule sisulise ja parteipoliitikast vaba hinnangu,” nentis Vassiljev.

Eelnõud esitlenud Urmas Reinsalu selgitas, et kuigi riigil pole tegelikult kohustust linnadele ja valdadele maamaksu kaotamisega saamata jäänud tulusid kompenseerida, kavatseb riik seda siiski teha ja arutelu selle küsimuse üle alustatakse 2013. aasta riigieelarve koostamisel.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad