Autor: Lemmi Kann • 23. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: ettevõtted peavad muutuma paindlikumaks

Täna avaldatud ülemaailmse töökohauuringu raportist selgus, et ettevõtetel tuleb tulevikus tõsiselt tegeleda paindlikkuse väärtustamisega ning tõenäoliselt toovad uued tööviisid kaasa kontoriruumide vajaduse vähenemise.

„Kuna virtuaaltöö kontseptsioon on kõikjal jõudu kogumas, muutub paindlikkuse väärtustamine ning töötamistavade muutmist toetava ärimudeli olemasolu ülioluliseks,” sõnas uuringu koostanud ettevõtte Regus Balti- ja Põhjamaade, Saksamaa ja Iirimaa üksuse asepresident Michael Barth. „Tulevikutöö tähendab liikumist üha paindlikuma töömudeli suunas, kus töötajatele antakse võimalus osta endale oma kontoripind.”

Uuringu ühe osana küsitleti 600 juhti üle maailma, eesmärgiga hinnata nende suhtumist praegusesse töökorraldusse. Veebipõhises küsitluses käsitleti selliseid teemasid nagu virtuaaltöö, mobiilsus, koostöö ning kontoriruumide kasutamine.

Ligi 60protsenti küsitletud suurte ettevõtete juhtidest arvas, et uued töötamisviisid toovad kaasa kontoriruumide vajaduse vähenemise. Vaid seitse protsenti vastanuist arvas, et ruumivajadus suureneb. Pooled vastanuist arvasid, et kontoriruumid leiavad tulevikus vaid pistelist kasutust.

„Ettevõtetel on vaja leida uus meede töökoha kulude hindamiseks, mis jätab kõrvale traditsioonilise rendi- ja ruutmeetrihinna alusel mõõdetavad suurused,” rääkis teise uuringu korraldanud ettevõtte Unwired tegevdirektor Philip Ross. „Kontoriruumid leiavad täna kasutust vaid 45protsendi ulatuses ning lage kontorilauad kaotab maailmas, kus mobiilsust ja paindlikkust peetakse kõige efektiivsemaks ning säästlikumaks tööviisiks, oma mõtte.”

Raporti osana tutvustasid Regus ja Unwired uut meedet paindlikkuse väärtustamiseks töökohal. Traditsioonilise töökorralduse, kus igal töötajal on oma töölaud, kadumine lubab ettevõtjatel sellest kasu saada. Uuringu käigus leidsid Regus ja Unwired terve rea väärtuslikke boonuseid, mis võimaldavad kujundada visiooni uuest töökorraldusest, millele viidatakse nõnda: „osta endale oma maailm”.

Uuring tõi välja ka selle, et  62,5protsenti küsitluses osalenud suurfirmadest on juba uue töökorralduse kasutusele võtnud ning 59protsenti vastanuist väitis, et saavad efektiivselt töötada ka töökohalt eemal olles. Samas vaid 12protsenti inimestest soovivad töötada kodus.

Lisaks usuvad 71protsenti vastanuist, et noored inimesed, beebibuumi ajal sündinud ning praegu veel koolipinki nühkivad inimesed on positiivsemalt meelestatud just virtuaaltöö suhtes ning hülgavad traditsioonilise kontoritöö.

Ülemaailmse töökohauuringu “Virtuaaltöö: töökoha paindlikkusega kaasneva kasu hindamine” raport käsitleb teemasid, mis puudutavad tänapäeva arusaamu töötamisest üldisemas mõttes ning seda, kuidas reageerivad ettevõtted paindlikkusele selles vallas.

Unwired on 1996. aastal loodud ettevõte, mis on tänaseks avaldanud üle 50 uuringu. Firma prognoosib uuringute, prognooside, kirjastustegevuse ja erinevate ürituste abil töökorralduses toimuvaid arenguid, mille tingivad poliitilised, sotsiaalmajanduslikud ja tehnoloogilised suundumused.

Regus on Londoni börsinimekirja kuuluv 1989. aastal loodud ettevõte, mis tegeleb töökohalahenduste pakkumisega. Päevas kasutab Reguse teenuseid üle 800 000 kliendi enam kui 1100 asukohas 500 linnas 86 riigis üle maailma.

 

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700