Kuidas kajastada varude allahindlust

Küsimus: Ettevõte hindas 2010. aastal laos seisvat kaupa alla summas 1700 krooni. Kandsin summa (1700 krooni) muudesse ärikuludesse. Kas ma tegin õigesti või oleks pidanud allahinnatud kauba summa kandma Kaubad, toore ja materjal kuludesse? Kuna niisugune asi oli ühekordne, siis lähtusin sellest, et tegemist on mittereeglipärase kuluga(2009. aastal ei toimund kauba allahindlust). Kasutan kasumiaruande skeemi nr 1. Ettevõte müügitulu oli ca 2,3 miljont krooni.Kas peaksin majandusaasta aruande ära parandama ja antud summa kandma siis kuludesse: Kaubad, toore, materjal ja teenused?

Vastus: RTJ 4 kohaselt kajastatakse varude allahindlusi nende neto realiseerimisväärtusele aruandeperioodi kuluna, kuid ei täpsusta millisel kulukirjel tuleks seda kajastada. 

Vastavalt RTJ-le 2 kasumiaruande kirjete täpne koostis sõltub ettevõtte tegevusvaldkonnast ning iga raamatupidamiskohustuslane on kohustatud oma raamatupidamise sise-eeskirjas detailselt kirjeldama, milliseid tulusid ja kulusid millistel kasumiaruande kirjetel kajastatakse, ning järgima järjepidevalt sama liigendust.

Samas RTJ-s toodud selgitusele Kaubad,toore, materjal ja teenused sisu kohta kajastatakse antud kasumiaruandekirjel otseselt põhitegevuse (näit. tootmis- või müügitegevuse) eesmärgil ostetud kaupade, toore, materjalide ja teenuste kulu. Teie küsimuses toodud allahindlus on seotud otseselt põhitegevusega ning seetõttu tuleks kulu kajastada antud kirjel.

Kuna allahindluse summa on väike, siis  meie hinnangul ei ole tegemist olulise veaga (RTJ 1) ning seetõttu ei ole vajadust antud viga parandada. Kui aastaaruanne on veel kinnitamata, siis soovitame vea parandada.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad