Kuidas kajastada varude allahindlust

Küsimus: Ettevõte hindas 2010. aastal laos seisvat kaupa alla summas 1700 krooni. Kandsin summa (1700 krooni) muudesse ärikuludesse. Kas ma tegin õigesti või oleks pidanud allahinnatud kauba summa kandma Kaubad, toore ja materjal kuludesse? Kuna niisugune asi oli ühekordne, siis lähtusin sellest, et tegemist on mittereeglipärase kuluga(2009. aastal ei toimund kauba allahindlust). Kasutan kasumiaruande skeemi nr 1. Ettevõte müügitulu oli ca 2,3 miljont krooni.Kas peaksin majandusaasta aruande ära parandama ja antud summa kandma siis kuludesse: Kaubad, toore, materjal ja teenused?

Vastus: RTJ 4 kohaselt kajastatakse varude allahindlusi nende neto realiseerimisväärtusele aruandeperioodi kuluna, kuid ei täpsusta millisel kulukirjel tuleks seda kajastada. 

Vastavalt RTJ-le 2 kasumiaruande kirjete täpne koostis sõltub ettevõtte tegevusvaldkonnast ning iga raamatupidamiskohustuslane on kohustatud oma raamatupidamise sise-eeskirjas detailselt kirjeldama, milliseid tulusid ja kulusid millistel kasumiaruande kirjetel kajastatakse, ning järgima järjepidevalt sama liigendust.

Samas RTJ-s toodud selgitusele Kaubad,toore, materjal ja teenused sisu kohta kajastatakse antud kasumiaruandekirjel otseselt põhitegevuse (näit. tootmis- või müügitegevuse) eesmärgil ostetud kaupade, toore, materjalide ja teenuste kulu. Teie küsimuses toodud allahindlus on seotud otseselt põhitegevusega ning seetõttu tuleks kulu kajastada antud kirjel.

Kuna allahindluse summa on väike, siis  meie hinnangul ei ole tegemist olulise veaga (RTJ 1) ning seetõttu ei ole vajadust antud viga parandada. Kui aastaaruanne on veel kinnitamata, siis soovitame vea parandada.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad