19. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal aeguvad kohtuotsusega tunnustatud nõuded?

Lepingust tulenevate nõuete korral tuleb kindlasti jälgida aegumistähtaega, sest pärast tähtaja möödumist võib kohustatud isik õigustatult keelduda oma kohustuse täitmisest, hoiatavad Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu" advokaadibüroo Aivar Pilv advokaadid.

Seaduse järgi on lepinguliste kohustuste aegumistähtajaks üldiselt kolm aastat alates kohustuse sissenõutavaks muutumisest.

Erandiks on jõustunud kohtuotsustest tulenevad nõuded, mille aegumistähtaeg on palju pikem. Varem oli jõustunud kohtuotsusest tulenevate nõuete aegumistähtaeg 30 aastat. 5. aprillil 2011 hakkas kehtima aga oluline seadusemuudatus, mille järgi on jõustunud kohtuotsusega tunnustatud nõude ning kohtulikust kokkuleppest või muust täitedokumendist (nt notariaalsed kokkulepped kohesele sundtäitmisele allumise kohta) tuleneva nõude aegumistähtaeg nüüdsest 10 aastat (tsiviilseadustiku üldosa seaduse § 157 lg 1).

Seega on seadusandja tunduvalt vähendanud kõnealuste nõuete maksmapanekuks ettenähtud aega eesmärgiga lühendada võlgniku jaoks ebaproportsionaalselt pikka aegumistähtaega.Selline muudatus on mõistlik ning sunnib ka võlausaldaja täitedokumentide kohaseid nõudeid kiiremini maksma panema. Võlausaldajatel tuleb arvesse võtta, et kohtuotsuse täitmiseks on endise 30 aasta asemel aega kõigest 10 aastat, mistõttu soovitame olla kohtuotsuse põhjal võlgnevuste sissenõudmisel aktiivne ning vajaduse korral pöörduda otsuse täitmiseks kohtutäituri poole.

Oluline on, et võlaõigusseaduse, tsiviilseadustiku üldosa seaduse ja rahvusvahelise eraõiguse seaduse rakendamise seaduse § 9 tõlgenduse kohaselt algavad kõikide enne 1. märtsi 2011 jõustunud ja veel aegumata täitedokumentide aegumistähtajad 1. märtsist 2011 uuesti, aegudes seega 1. märtsil 2021 (v.a juhul, kui nõuete aegumistähtaeg lõppeks vana põhimõtte kohaselt enne 1. märtsi 2021. Sel juhul kohaldatakse endist seadust).

Autor: Lemmi Kann, Britta Oltjer, Kairi Tuulmägi

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700