16. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas koostada kasumi jaotamise või kahjumi katmise ettepanekut ja otsust

Möödunud aastal tekkis e-keskkonnas aruandeid esitades nii mõnelgi tõrkeid kasumi jaotamise või kahjumi katmise ettepaneku/otsuse koostamisel, kirjutab Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu" BDO Eesti AS juhtiv partner ja tegevjuht, vandeaudiitor Sulev Luiga.

E-aruandluse keskkonnas tuleb valida ja täita kasumi jaotamise või kahjumi katmise ettepaneku/otsuse dokument alljärgnevate kaalutluste põhjal:

* kui ettevõtjal on eelnevate perioodide jaotamata kasum ja ka aruandeperioodil kasum, tuleb koostada kasumi jaotamise ettepanek/otsus;

* kui ettevõtjal on eelnevate perioodide jaotamata kasum ja aruandeperioodil kahjum, kuid varem kogunenud jaotamata kasumit ei jaotata, tuleb koostada kahjumi katmise ettepanek/otsus;

* kui ettevõtjal on eelnevate perioodide jaotamata kasum ja aruandeperioodil kahjum, kuid otsustatakse maksta dividende eelmiste perioodide jaotamata kasumist, tuleb koostada kasumi jaotamise ettepanek/otsus;

* kui ettevõtjal on eelmiste perioodide akumuleerunud kahjum ja aruandeperioodil kahjum, tuleb koostada kahjumi katmise ettepanek/otsus;

* kui ettevõtjal on eelmiste perioodide akumuleerunud kahjum ja aruandeperioodil kasum, tasuks kasumi jaotamise ettepanek/otsus valida vaid juhul kui väljamaksed oleksid lubatud äriseadustiku § 157 (osaühingud) või § 276 (aktsiaseltsid) kohaselt.

Dokumendi kaheosalise vormi täitmisel peavad osade kokkuvõtteread summaliselt võrduma ehk jaotada saab nii palju, kui jaotatavat on. E-aruandluse keskkond ei aktsepteeri ega lase esitada dokumenti, milles see võrdus ei kehti, sest jaotatav kasum ja kasumi jaotamine on erinevas summas.

Eelmise aasta praktika näitas, et kõnealuse dokumendi täitmisel oli eksimuste peamiseks põhjuseks mõisteline segadus, sest e-keskkonnas käsitletakse kasumi jaotamisena ka kasumi arvamist eelmiste perioodide jaotamata kasumi koosseisu, mis tavamõistes tähendab selle jaotamata jätmist.

Näiteks on ettevõtja jaotamata kasum 200 ja aruandeaasta kasum 100 ning jaotuskõlblik kasum seega kokku 300. Tehakse ettepanek/otsustatakse suurendada reserve 30 võrra ja maksta dividende 150. Jaotamata kasum on pärast eeltoodud jaotamist (300–30–150) = 120, mis tuleb kajastada real “Eelmiste perioodide jaotamata kasum peale kasumi jaotamist”, misjärel on summaarne jaotatud kasum kokku 300.

Aruandluskeskkonnas tuleb sellisel juhul valida kasumi jaotamise ettepaneku/otsuse vorm ning täita see alljärgnevalt.

Esiteks tuleb leida jaotuskõlblik kasum seisuga 31. detsember 20XX, mis eeltoodud arvandmetel on: eelmiste perioodide jaotamata kasum 200 + aruandeaasta kasum 100 = kokku 300.

Teise sammuna tuleb sisestada andmed kasumi jaotamise kohta liikide lõikes: reservi suurendamine 30, dividendideks 150 ja eelmiste perioodide jaotamata kasumisse (kahjumisse) peale jaotamist 120 = kokku 300.

Autor: Lemmi Kann, Sulev Luiga

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700