Autor: Lemmi Kann • 16. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IRL ja Reformierakond  tahavad kodualuse maamaksu kaotada

Valitsuskoalitsioon esitas täna riigikogule eelnõu koduomanike maamaksust vabastamiseks.

Esitatud eelnõu näeb seadusena jõustumisel alates 2013. aastast ette koduomaniku maamaksuvabastuse linnas, alevis ja alevikus kuni 1500 ruutmeetri suuruselt krundilt ning mujal kuni kahelt hektarilt elamumaalt. Kuna maamaks laekub kohalikku eelarvesse, jääks omavalitsusel tänaste maamaksuhindadega aastas seetõttu saamata kuni 17 miljonit eurot.

Eelnõu andis üle IRL-i fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu, kelle sõnul on selle seaduse vastuvõtmine üks osa IRL-i lepingust valijaga.

"Ebaõiglaselt kõrge kodualune maamaks asetab täna paljud koduomanikud sundvalikute ette, seda eriti Tallinna põisasumites," ütles Reinsalu.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi märkis, et esitatud eelnõu on suureks kergenduseks väga paljudele koduomanikele, kuid kindlasti ei tohi see lüüa kohalike omavalitsuste eelarvete pihta.

"Koalitsioon on kindlalt seda meelt, et saamata jääv tulu tuleb omavalitsustele kompenseerida. Üks võimalus on siin riigi poolt valdadele-linnadele eraldatava tulumaksuosa suurendamine," selgitas Tamkivi lisades, et oluline on täpselt teada, mismoodi mõjutab seadusemuudatus kohalikke omavalitsuste tulusid ning selgelt öelda, kuidas see mõju lahendatakse.

Eelnõu algatajad peavad vastavalt koalitsioonilepingule vajalikuks jõustada seadus 2013 aasta 1. jaanuarist. Reinsalu sõnul on selle eelnõuga maamaksu kaotamine oluline samm, et väärtustada kodu omanikuks olemist ja leevendada koduomanike rahalist koormust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700