16. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantskeskused Eestisse? Jah, muidugi!

Euroopa suured kontsernid viivad finantstehingud ettevõtetest välja, et seejärel need müüa või hakata ostma teenust sisse. Finantskeskused tekivad aga ka Eestisse.

Teenuse sisseostmist märgib moodne kolmetäheline lühend BPO - business process outsourcing. Äriprotsesside sisseostmine jaguneb lisaks finantsjuhtimisele veel teiste tegevuste nagu raamatupidamise, personalijuhtimise ja klientidega seonduvate tegevuste nagu näiteks klienditelefoni teenuse sisseostudeks.

Finantsprotsesside sisseostuga saab suurendada tootlikkust ja vähendada ettevõtte tegevuskulusid. Rutiinsed tööd saab ära teha odavama tööjõuga riikides. BPOd seostataksegi paljuski Indiaga, kus tööjõukulud on madalamad ja töötajad usinamad.

Finantskeskused tekivad aga ka Eestisse. Siin asuvad näiteks selliste suurettevõtete nagu Statoili, ABB, Ericssoni, Stora Enso, Finnairi ja Fortumi vastavad keskused. Nende loomisele Eestis on mitu põhjust: keeleruumilt oleme Skandinaaviale lähemal, meie tööjõukulud on kümne aasta perspektiivis jätkuvalt nende omadest väiksemad. Rutiinne ja täpsust nõudev ostuarvete digiteerimine on meil odavam, samuti on siin piisavalt jõudlust selle tegemiseks.

Veel ühe näitena võib välja tuua hiljutise teate Ekspress Grupi reorganiseerimisest. Ka seal koondatakse finantstehingud eraldi finantsteeninduse üksusse, mis hakkab töötama osana kontserni emaettevõtte organisatsioonist ning asub teenindama kontserni tütarettevõtteid. Ettevõtte jaoks tähendab finantsprotsesside sisseostmine seda, et koostööpartner hoolitseb kõikide rutiinsete raamatupidamisprotsesside eest. See hõlmab näiteks ostuarvete vastuvõtmise ja menetlemise protsesse, müügiarvete saatmise protsesse, komandeeringukulude, palgaarvestuse, maksete, põhivara arvestuse ja reskontro haldamist ning raporteid. Lisaks kaasaegsetele protsessidele vähendab ettevõte finantsprotsesside sisseostmisega nende kogukulu ja parem ülevaade muudab ka tulevikukulude prognoosimise lihtsamaks.Finantsprotsesside BPO kasutaja võiks Eestis olla firma, kel on vähemalt 1000 sissetulevat arvet kuus. Kõik ettevõtte arved kogutakse kokku ja muudetakse e-arveteks, sealt lähevad need menetluskeskkonda, kus need kinnitatakse. Pärast menetlusringi kantakse arve põhiandmed ja kandeinfo automaatselt ettevõtte finantssüsteemi. Ettevõtte ülesandeks jääb vaid arvete kinnitamine, maksete ja pearaamatukannete tegemine.Sageli on ettevõtetel finantsprotsesside sisseostmisel hirm, et kaob kontroll raamatupidamisdokumentide üle. Osutame Eestis teenuseid paljudele suurettevõtetele, sealhulgas ka pankadele ehk meile on juba täna usaldatud töötamine pangasaladustega ning oleme läbinud mitmeid turvaauditeid. Ettevõtete hirm BPO eest ei ole seega põhjendatud. Näiteks ennevanasti ei juletud raha panka, teiste kätte usaldada, vaid hoiti sukasääres. Seejärel kardeti internetipanga tehinguid ja käidi ülekandeid tegemas pangas. Tänaseks päevaks on see kõik minevik.Itella omandas märtsis Saksamaa BPO turule sisenemiseks selle ala juhtiva ettevõtte New Source GmBH ja nii tekkis võimalus pakkuda sealsel turul sisseostetavaid finantsteenuseid, sealhulgas ka raamatupidamist. Täna vaatame ka Eestis partnerite leidmiseks ringi, et seejärel pakkuda teenust juba ka keskmistele firmadele.

Autor: Lemmi Kann, Karl-Eric Schneider

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700