11. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OECD: tööjõumaksud taas tõusul

Tööjõumaksud on OECD riikides taas tõusmas, mis tähendab maksustamisjärgse tulu vähenemist, nendib organisatsioon täna avaldatud mahukas ülevaates, kus analüüsitakse ja kõrvutatakse arenguid kõigis 34 liikmesriigis.

2010. aastal tõusis keskmine maksukoormus töötaja palgalt ja sotsiaalkindlustusmaksud enamikus OECD liikmesriikides (22 riigis), pöörates ümber viimastel aastatel valitsenud maksukoormuse langustrendi. Enamikul juhtudel on maksukoormuse tõus tagasihoidlik, erandiks vaid Holland, Hispaania ja Island. Suurimat langust täheldati samas Taanis, Kreekas, Saksamaal ja Ungaris, teatas OECD pressiteate vahendusel.

Palga maksustamisel, sealhulgas nii tööandja kui ka töötaja sotsiaalkindlustusmaksudel, on väga oluline osa firmade värbamisotsustes. Valitsustel tuleks kaaluda maksukoormuse nihutamist tööjõu maksustamiselt kaudsetele maksudele, et korraga saada nii tulu riigi rahanduse saneerimiseks kui ergutada majandust kiiremale kasvule. Samuti tuleks laiendada nii käibemaksu kui ka üksikisiku tulumaksu baasi, selle asemel, et maksumäärasid ja sotsiaalkindlustusmaksu tõsta, nendib raport.

Raport annab põhjaliku ülevaate tööjõu maksustamisest OECD riikides ning maksukoormuse jagunemisest erinevate leibkondade tüüpide vahel. Raport toob välja vahe selle vahel, kui palju maksab töötaja pealt tööandja ning kui palju tööline sellest reaalselt kätte saab. Eestis oli see vahe 2010. aastal 40%.

Raportist nähtub näiteks, et Iirimaa tõstis tulumaksu ja ravikindlustusmakse määra, kärpides samal ajal lapsetoetusi. Nende muudatuste mõju tasandas samas keskmise palga alanemine. Kuna maksusüsteem on progresseeruv, tähendab väiksem sissetulek ka valitsusele laekuva maksutulu vähenemist. Sama juhtus Kreekas, kus keskmise palga järsk langus tõi kaasa valitsusele laekuva maksutulu vähenemise, ehkki suurema sissetuleku saajate maksumäära tõsteti.

OECD analüüsis ka maksukoormuse muutusi ajavahemikus 2000-2009 eelkõige tänu üksikisiku tulumaksu alanemisele. Keskmiselt on enim kergendatud lastega perede ja madalama sissetulekuga inimeste maksukoormat. Seda trendi pole majanduslangus 2010. aastal pööranud. Rootsi oli üks riik, kus see trend kõige ilmsemalt välja joonistus. Suurimaks erandiks olid samas Kreeka ja Island.

Autor: Lemmi Kann, Sirje Rank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700