Autor: Lemmi Kann • 29. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pavlovi refleks ja riskide võtmise julgus

Pavlovi refleksi tuleb meeles pidada ka meeskonna innovaatilisuse juhtimisel, vahendab Juhtimine.ee portaali HBR.

Juhtimiskonsultant Ron Ashkenas tuletab HBRi blogis meelde rottidega tehtud katseid, kus "head" käitumist autasustati maiustusega ja "halba" karistati elektrilöögiga, mille tulemisel õppisid rotid "õige" käitumise kiirelt ära. Kui aga käitumisele järgnev oli juhusliku valiku alusel kas maiustus või elektrilöök, otsustasid rotid valida kõige turvalisema tee - üldse mitte tegutseda.

Ashkenas leiab, et viimati kirjeldatuga sarnaselt käituvad ka juhid, kui ootavad töötajatelt uusi ja loovaid ideid, aga tahavad ise kontrollida kulusid ning olla igal sammul kasumlikud. Sellest tulenevalt muutuvad uutele ideedele järgnevad reaktsioonid ja hinnangud töötajate jaoks sama segaseks nagu suhkru või elektrilöögi saamine rottidele ja ka tulemus on sama - töötajad loobuvad.

Ashkenas annab kolm soovitust:

1. Hinnake hetkeolukorda. Olge objektiivsed ja selgitage välja kas ja kui palju töötajad täna riske väldivad. Kui tuvastate vältimise, siis rääkige sellest avatult ja proovide koos lahendusi leida. Võimalik on luua ideede jagamise keskkond, viia läbi ajurünnakuid, kus juhtkond ei osale jmt. Selle eelduseks on, et inimesed ka usuvad, et eksimine on aktsepteeritav. Muidugi ei pea nüüd tormama vigu tegema - eksimine on vastuvõetav senikaua, kuni need ei kordu ning kuni veast midagi õpitakse.

  2. Looge enesekindluse taastamiseks võimalused turvalisteks ideede jagamiseks.

  3. Katsetage.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700