Autor: Lemmi Kann • 29. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike Keskliit: FIE-ks hakkamine ei ole lahendus üüritulude probleemile 

Rahandusministeeriumi avaldus, et kinnisvaraomanikud peaksid üürikulude lahutamiseks tuludest hakkama FIE-ks, ei arvesta FIE-ks olemise mõttega ja sotsiaalse reaalsusega, teatas Omanike Keskliit .

"Omanike Keskliit koos Maksumaksjate Liidu ja Kinnisvarafirmade Liiduga märkisid ka seadusemuudatuse ettepanekus, et omaniku jaoks on FIE-na registreerimine ebamõistlik, kuna toob endaga kaasa kohustuse tasuda sotsiaalmaksu," kommenteeris Omanike Keskliit volikogu liige Priit Värk rahandusministeeriumi avaldust.

See suurendaks Värgi sõnul inimese väljaminekuid ja samuti ei oleks see kooskõlas sotsiaalmaksu loogikaga, kuna kinnisvara üürimisest saadud tulu pole klassikalises mõttes aktiivsest töötegemisest saadud tulu.

"Rahandusministeeriumi seisukoht, et üürikulude deklareerimiseks on võimalus registreeruda FIE-ks, on kummaline, kuna tänaseni pole antud viis sisuliselt leidnud kasutust kinnisvaraomanike seas. Siinkohal tuleks mõelda asjakohasematele ja omaniku jaoks sõbralikemale lahendustele," polnud Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevjuht Tõnis Rüütel rahul rahandusministeeriumi nägemusega asjast.

Sellest tingituna esitasidki liidud eelmisel nädalal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku muuta tulumaksuseadust, et kinnisvara üürileandjal oleks võimalik üürituludest kulusid nagu maamaks, kindlustus, renoveerimiskulud, remondifond jne, maha arvata. See motiveeriks liitude hinnangul omanikke investeerima elamispinna renoveerimisse, millega paraneks omakorda amortiseerunud elamufondi kvaliteet. Alternatiivina soovitavad liidud  kaaluda ka üürituludele madalama, näiteks 10-protsendise maksumäära kehtestamist.

Omanike Keskliit kutsub rahandusministeeriumi konstruktiivsele debatile, mille tulemusel oleksid positiivsed mõjud nii kinnisvaraomanikele kui ka üürnikele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700