Autor: Lemmi Kann • 29. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada sihtfinantseerimist rahavoogude aruandes

Küsimus: Millistel ridadel peaks millised summad rahavoogude aruandes kajastama - kas ainult rahalised liikumised, seega ainult sihtfinantseeringu laekumine? Kas nõuete muutuses seda ei kajasta ja tuleb näidata ainult laekumist? Kas äritegevuse all või finantseerimistegevuse all?

Vastus: Saadud sihtfinantseerimise summade kajastamine rahavoogude aruandes sõltub sellest, kas laekumisi on võimalik seostada otseselt äritegevusega või mitte.

Näiteks teenuste osutamiseks saadud sihtfinantseerimine on käsitletav teatud juhtudel äritegevuse rahavoona. Muudel juhtudel tuleks finantseerimist kajastada finantseerimise rahavoona sarnaselt muude saadud finantseerimisinstrumentidega (saadud laenud, liisingud, võlakirjad, sissemaksed osa- või aktsiakapitali jmt).

Investeerimistegevuse rahavoona võiks sihtfinantseerimist käsitleda juhtudel, kus raamatupidamiskohustuslane on ise sihtfinantseeringu andja (ning selline tegevus ei ole käsitletav äritegevuse osana).

Olenemata sellest, kas kasutate rahavoogude esitamiseks otsest või kaudset meetodit, ei muutu sellest investeerimistegevuse või finantseerimistegevuse rahavoogude esitamine. Nende puhul tuleb kasutada brutomeetodit ehk laekumised ja väljamaksed näidata eraldi kirjetel mõistlikult grupeerituna.Kui käsitlete sihtfinantseerimist äritegevuse osana, siis peaksite otsese meetodi korral kajastama laekunud ja väljamakstud summasid eraldi kirjetel ning kaudse meetodi puhul sihtfinantseerimisest tekkinud nõudeid ja kohustusi ning tulusid ja kulusid mitte välistama (korrigeerima) äritegevuse netorahavoogude leidmisel.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700