Autor: Lemmi Kann • 28. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varastatud pangakaart: ettevõte peab tõestama, et pole vargusega seotud

Kas ettevõttelt varastatud pangakaardiga välja võetud summad saab kuludesse kanda ning kas kaotsiläinud rahasummat ka maksustatakse, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis BDO Eesti AS.

Küsimus: Ettevõtte pangakaart varastati. Selle avastamisel suleti pangakaart koheselt, kuid enne sulgemist jõuti sellega teha juba 2000 EUR väärtuses kulusid. Pangakaardi varguse kohta tehti politseile ka avaldus. Kas politseile tehtud avaldus on piisavaks dokumendiks varga poolt välja võetud/tasutud summade kuludesse kandmiseks? Kas sellisel juhul kuuluvad varastatud summad ka maksustamisele?

Vastus: Tavapäraselt tuleb taolistel juhtudel 2000 EUR kanda raamatupidamises  tekkepõhiselt kuluks. Erandiks on juhtumid, kus raha tagasisaamise tõenäosus (tagasinõudmine vargalt ja/või kaardi kasutajalt) on märkimisväärselt suur. Sellistel puhkudel kajastatakse kaotsiläinud summa nõudena konkreetse isiku vastu, kellelt raha loodetakse tagasi saada.

Raamatupidamises piisab kuludesse kandmiseks raamatupidamislikust õiendist ehk memoriaalorderist ning ei ole oluline, kas avaldus on politseile esitatud või mitte.Maksustamisel tuleb hinnata iga konkreetse juhtumi asjaolusid ning asitõendeid eraldi. Maksukohuslane peab suutma tõestada, et ei ole raha kadumisega seotud ning on teinud omalpoolt kõik mõistliku rahasumma tagasisaamiseks. Ebapiisava või vastuolulise tõendusmaterjali puhul säilib oht, et kaotsi läinud rahasummat maksustatakse erisoodustusena või ettevõtlusega mitteseotud kuluna.Tõestamiseks keerukamad on kindlasti juhtumid, kus raha on kaduma läinud viisil, kus kasutati kaardi PIN koodi jmt. Üldreeglina peaks politseisse tehtud avaldus olema piisavaks, et mitte maksustada kaotsi läinud rahasummat. Erandiks on juhtumid, kus (hilisem) uurimine tõestab maksukohustuslase seotuse raha kadumisega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700