Ministeerium: e-riigihangete keskkond on edukalt käivitunud

Veebruaris alustanud uues e-riigihangete keskkonnas on korraldatud ligi 40 e-hanget, samuti on lisandunud võimalus teha elektroonilisi maksuvõla päringuid.

Kõige rohkem on e-hankeid korraldanud Tallinna Tehnikaülikool, Registrite ja Infosüsteemide Keskus ning maksu- ja tolliamet, teatas rahandusministeerium. Alates maist saab e-keskkonnas läbi viia kõiki hankemenetlusi, samuti saab uue hankevõimalusena korraldada menetluse viimase etapina e-oksjonit, millega võib hinnanguliselt pakkumise maksumusest säästa 5–15%.

E-keskkonnas hanget alustanud hankijad saavad maksuvõla olemasolu või selle puudumist kontrollida elektrooniliselt läbi keskkonna. Seni pidid hankijad esitama aeganõudva päringu maksu- ja tolliametisse.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Marek Helmi sõnul on automaatselt maksuvõla olemasolu ühe kuu jooksul kontrollitud pea 1000 korda. „Just niipalju kordi oleme säästnud nii ettevõtete kui riigiametnike aega, et pakkujate maksukuulekuses veenduda. Hankijad saavad varasema viie päeva asemel vastuse sekunditega,“ ütles Helm. Lisaks saab esitada päringuid äriregistrisse ja majandustegevuse registrisse.

„Riigihangetel kasutatakse riiklikke rahalisi vahendeid ja avalikkusel on põhjendatud huvi, et hangetel osaleksid isikud, kes on täitnud oma maksukohustused eeskujulikult,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu maksuvõla kontrollimise vajalikkust. Samuti on Peedu sõnul oluline, et hankelepingu sõlmiksid isikud, kes on võimelised lepinguga võetud kohustusi täitma. Edaspidi väljastab maksu- ja tolliamet tõendi vaid juhul, kui hankes tekib vaidlus, tõendust nõuab vaidlustuskomisjon või kohus.

Hea teada

 E-riigihangete keskkond loodi, et aidata vähendada riigihangetel esinevaid formaalseid vigu ning parandada hankijate ja pakkujate suhtlust. Samuti säästab paberivaba menetlus nii aega kui keskkonda.

Rahandusministeerium korraldab igakuiselt tasuta e-keskkonna kasutajakoolitusi nii hankijatele kui pakkujatele. Lisaks räägitakse selle kasutamise plussidest ka üle-Eestilises riigihangete koolitusprogrammis riigi- ja kohaliku omavalitsuse riigihangete spetsialistidele.

E-riigihangete keskkond koondab riigihangete registrit, hankealase infoga portaali ja menetluskeskkonda. Lisaks on täiustatud riigihangete vaidlustuste otsingut ning saab parema ülevaate huvipakkuvatest hangetest.

Projekti rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad