Ministeerium: e-riigihangete keskkond on edukalt käivitunud

Veebruaris alustanud uues e-riigihangete keskkonnas on korraldatud ligi 40 e-hanget, samuti on lisandunud võimalus teha elektroonilisi maksuvõla päringuid.

Kõige rohkem on e-hankeid korraldanud Tallinna Tehnikaülikool, Registrite ja Infosüsteemide Keskus ning maksu- ja tolliamet, teatas rahandusministeerium. Alates maist saab e-keskkonnas läbi viia kõiki hankemenetlusi, samuti saab uue hankevõimalusena korraldada menetluse viimase etapina e-oksjonit, millega võib hinnanguliselt pakkumise maksumusest säästa 5–15%.

E-keskkonnas hanget alustanud hankijad saavad maksuvõla olemasolu või selle puudumist kontrollida elektrooniliselt läbi keskkonna. Seni pidid hankijad esitama aeganõudva päringu maksu- ja tolliametisse.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Marek Helmi sõnul on automaatselt maksuvõla olemasolu ühe kuu jooksul kontrollitud pea 1000 korda. „Just niipalju kordi oleme säästnud nii ettevõtete kui riigiametnike aega, et pakkujate maksukuulekuses veenduda. Hankijad saavad varasema viie päeva asemel vastuse sekunditega,“ ütles Helm. Lisaks saab esitada päringuid äriregistrisse ja majandustegevuse registrisse.

„Riigihangetel kasutatakse riiklikke rahalisi vahendeid ja avalikkusel on põhjendatud huvi, et hangetel osaleksid isikud, kes on täitnud oma maksukohustused eeskujulikult,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu maksuvõla kontrollimise vajalikkust. Samuti on Peedu sõnul oluline, et hankelepingu sõlmiksid isikud, kes on võimelised lepinguga võetud kohustusi täitma. Edaspidi väljastab maksu- ja tolliamet tõendi vaid juhul, kui hankes tekib vaidlus, tõendust nõuab vaidlustuskomisjon või kohus.

Hea teada

 E-riigihangete keskkond loodi, et aidata vähendada riigihangetel esinevaid formaalseid vigu ning parandada hankijate ja pakkujate suhtlust. Samuti säästab paberivaba menetlus nii aega kui keskkonda.

Rahandusministeerium korraldab igakuiselt tasuta e-keskkonna kasutajakoolitusi nii hankijatele kui pakkujatele. Lisaks räägitakse selle kasutamise plussidest ka üle-Eestilises riigihangete koolitusprogrammis riigi- ja kohaliku omavalitsuse riigihangete spetsialistidele.

E-riigihangete keskkond koondab riigihangete registrit, hankealase infoga portaali ja menetluskeskkonda. Lisaks on täiustatud riigihangete vaidlustuste otsingut ning saab parema ülevaate huvipakkuvatest hangetest.

Projekti rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad