Kas koondamisest tingitud stress on tööõnnetus?

Kas ootamatu koondamise tõttu töötajat tabanud ja arsti poolt diagnoositud stress on tööõnnetus ja kuidas tööandja sellises situatsioonis toimima peab, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Ettevõte otsustas, et hakkab ostma raamatupidamisteenust äriühingult ja koondas oma raamatupidaja, makstes talle kompensatsiooni kahe kuu eest, millest üks etteteatamisaja puudumise eest. Koondatud töötaja väidab nüüd, et tal tekkis ootamatust koondamisest stress ning kuivõrd ülesütlemise avalduse üleandmine toimus tööajal, siis tegemist on tööõnnetusega.Ta käis ka arsti juures, kes väljastas talle töövõimetuslehe, mille peal on diagnoosiks tööõnnetus.

Kas tõsiselt on tegemist tööõnnetusega ning kas tööandja peab alustama seaduses ettenähtud uurimist? Kui jah, kas uurimise alustamise eelduseks on arsti teate esitamine tööandjale?

Vastus: Arst peaks esitama nii tööandjale kui ka Tööinspektsiooni kohalikule asutusele tööõnnetuse teatise, mille jaoks on kehtestatud eraldi vorm ja millest nähtub ka tööõnnetuse asjaolude ja tagajärgede lühike kirjeldus. Tööandja peaks uurimist alustama siis, kui ta on saanud nõuetekohase teatise. Seega soovitaks uurida ka kohalikust tööinspektsioonist, kas sinna on arsti poolt tööõnnetuse teatis esitatud.
 
Kui nõuetekohane teatis on esitatud, siis tuleb uurimine läbi viia. Uurimise käigus võib jõuda ka järeldusele, et tegemist ei ole tööõnnetusega.
 
Tööõnnetus on töötaja tervisekahjustus või surm, mis toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal. Tööõnnetusena ei käsitata tervisekahjustust või surma, mis toimus eelnimetatud juhtudel, kuid mis ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga.
 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

PRYSMIAN GROUP BALTICS AS otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Prysmian Group Baltics AS

01. august 2018

Uudised

Tööriistad