Autor: Lemmi Kann • 25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontserni kasumiaruanne: pankrotistunud tütarettevõte

Küsimus: 2009. a. oli kontserni ühe tütarettevõtte kahjum 1 mln krooni ja omakapital oli samas suurusjärgus negatiivne,  2010.aasta algusest oli ta saneerimisel, kuid 2010. aastal ikkagi pankrotistus. 2009.a. kontserni aastaaruande koostamisel selle tütre kahjum rida-realt  konsolideeriti. Kuidas kajastada 2010. aasta kontserni kasumiaruandes selle tütre eelmiste perioodide kahjumit? Kas kontsernil tekib 2010.a. aruandeaasta kasum tütre likvideerimisest või suureneb omakapitali aruandes eelmiste perioodide kasum?

Vastus: Tütarettevõtja finantsaruanded konsolideeritakse kontserniaruandesse kuni kontrolli kadumiseni. Kontrolli olemasolu või kadumine  tütarettevõttja üle (täpne ajastus) võib sõltuda võlausaldajate struktuurist (kui emaettevõttel on otseselt või kaudselt enamushääleõigus võlausaldajate koosolekul, siis kontroll säilib kuni pankrotiprotsessi lõppemiseni). 2010. aastal alanud pankrotiprotsessi tõttu 2009 majandusaasta näitajaid ei korrigeerita. Likvideerimise tulemused kajastatakse 2010 kontserni kasumiaruandes (Kasumid või kahjumid tütarettevõtja likvideerimisest).

Tavapäraselt kui tütarettevõtja netovara on negatiivne (võlad on suuremad kui varad), siis kontsern saab tütarettevõtte likvideerimisest kasumit, kuna konsolideeritud bilansis vähenevad kohustused suuremas summas kui varad. Erandiks on juhtumid, kus emaettevõte (või teised kontserniettevõtted) on taganud pankrotistunud tütarettevõtte kohusrtusi ja/või need võetakse tütarettevõtelt üle.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700