Autor: Lemmi Kann • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõtete finantsseis paranes mullu

Eesti ettevõtete finantsseis eelmisel aastal tugevnes – laenukoormus vähenes, varad kasvasid ja kasumlikkus taastus, teatas Eesti Pank.

„Mittefinantsettevõtete võlakohustused vähenesid kodumaiste laenude tagasimaksmise tagajärjel aastaga 3,3 protsenti. Samal ajal kasvasid ettevõtete finantsvarad peamiselt hoiuste kasvu toel 1,5 protsenti. Taastus ka ettevõtete kasumlikkus, mis suurendas nende omakapitali,“ märkis Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Viljar Vald panga kommentaaris.

„Viimastes kvartalites suurenes märgatavalt välismaalt laenuvahendite ja omakapitali kaasamine ning selle taas väljalaenamine grupi välismaal tegutsevatele äriüksustele,“ lisas ta.

Eesti Panga andmetel paranes kodumajapidamiste finantsseis 2010. aastal tuntavalt. Kodumajapidamiste varad kasvasid 2,6 protsenti, millesse panustasid olulisel määral elu- ja pensionikindlustuse maksed. Nende finantskohustused kahanesid 3,7 protsenti, eelkõige pangalaenude tagasimaksmise tagajärjel. 2010. aasta neljanda kvartali lõpuks moodustasid kodumajapidamiste laenud suhtena SKPsse veidi üle 53 protsendi.

2010. aasta neljandas kvartalis paranes ka valitsemissektori finantspositsioon. Varad kasvasid ligi 850 miljoni euro võrra, mis tulenes peamiselt riigivara arvelevõtmisest. Samal ajal kahanes likviidsete varade maht nii neljandas kvartalis kui ka kogu aasta jooksul. Ka valitsemissektori laenukohustused vähenesid terve aasta vältel, kokku 4 protsenti.

Eesti majandus oli 2010. aasta viimases kvartalis välismaailma suhtes kaheksandat kvartalit järjest netolaenuandja. Kogumajanduse netolaenuandmine oli neljandas kvartalis 296 miljonit eurot. Aasta lõpuks kahanesid Eesti majanduse netokohustused välismaailma ees 73 protsendini SKPst.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700