Autor: Lemmi Kann • 19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskerakond tahab kergendada FIEde maksukoormust

Keskerakonna fraktsioon algatas Riigikogus seaduseelnõu, mille eesmärk on parandada füüsilisest isikust ettevõtjate olukorda.

Eelnõu näeb ette sotsiaalmaksu avansilise makse vähendamist ning täiendava maksuvabastuse kalapüügi eest saadud tulust.

„Sotsiaalmaksu- ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõuga vähendatakse FIEde sotsiaalmaksu avansilist makset kvartali eest ühe kolmandiku võrra. Majanduslanguse tagajärjel on FIEde sissetulekud oluliselt langenud, mistõttu on tänane reaalsus, et FIEd jätavad rahapuudusel avansilised maksed tasumata,” rääkis eelnõu algatamise põhjustest Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson

„Selline olukord toob aga kaasa töötute ridade täienemise endiste FIEde arvelt. Vastutades ettevõtluse eest isikliku varaga võivad nad ka täielikult laostuda,” rõhutas Simson.

Simsoni sõnul on väga oluline ka võimalus töötlemata kalasaagi realiseerimise eest saadud tulust täiendavalt maha arvata kuni 2877 eurot, mis oleks rannakalurite väga suureks abiks.

„Riigi seisukohast on oluline, et inimese soov, tahe ja idee ettevõtte loomiseks leiaks sobiva väljundi. Nii on võimalik luua esialgu endale, kuid hiljem ka teistele uusi töökohti,” märkis Simson.

Tasub teada

* Täna on FIEdel kohustus maksta avansilist sotsiaalmaksu kolmekordselt alampalgalt arvestatud summalt, milleks on 275,24 eurot.

Samas oli 2009. aastal FIEde keskmine kvartaalne tulu 7850 krooni, millelt tuleks sotsiaalmaksu maksta 3591 krooni ehk 229,51 eurot.* 2006. aastal oli registreeritud FIEsid ca 75500, 2008. aastaks oli see arv vähenenud ca 64700-le ning 2010. aastaks veel ligi poole võrra, 34520 FIEle.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700