Autor: Lemmi Kann • 19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: tööle asumine võrdub töölepingu sõlmimisega

Kui uue töötajaga pole kirjalikku töölepingut veel tehtud, kuid ta juba täidab töökohustusi, on tööleping sellega tegelikult sõlmitud, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Kas on mingi tähtaeg (seadusest ei leidnud), mis aja jooksul tuleb sõlmida tööleping uue töötajaga? Tihti on nii, et kui töötaja tuleb tööle, teda enam see tööleping ei huvita, peab iga päev talle helistama ja kutsuma lepingut üle vaatama ja alla kirjutama. Võib-olla temale üldse ei sobi töölepingu tingimused, aga ta juba töötab.

Vastus: Kui töötaja on juba tööle lubatud, ongi tööleping tegelikult juba sõlmitud. Kuigi üldreeglina tuleb tööleping sõlmida kirjalikult, loetakse tööleping sõlmituks ka juhul, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele eeldada üksnes tasu eest. Seega saab töölepingut sõlmida ka suuliselt.

Suuliselt sõlmitud töölepingu puhul on oluline, et töötajale esitataks TLS § 5 lg 1 kohaselt kirjalik teave töötaja töötingimustest, sh nii kokku lepitud töötingimused kui ka need töötingimused, mis tulenevad tööandja juures kehtivatest üldistest töökorralduse reeglitest või kollektiivlepingust. Reeglina sisalduvad viidatud andmed juba kirjalikus töölepingus, kuid tööandja võib need esitada ka ühepoolses dokumendis, nõudes töötajalt kinnitust andmete esitamise kohta.Andmed töötingimuste kohta tuleks esitada enne töösuhte algust. Kui tööandja pole seda teinud, on töötajal igal ajal õigus neid nõuda ja töötajalt vastava nõude saamisel peab tööandja esitama need kahe nädala jooksul. Soovitav on vaidluste ja arusaamatuste vältimiseks töötingimustes kokku leppida ja kirjalik tööleping sõlmida ikkagi enne seda, kui töötaja reaalselt tööd tegema asub.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700