EL plaanib Euroopa maksu kehtestamist

EL kaubandusvolinik Janusz Lewandowski sooviks kehtestada EL kodanikele nn Euroopa maksu ehk siis sisse viia uue otsemaksustamise. Jutt on ühtekokku 40 miljardist eurost.

Otsestest maksudest peaks tulema „Umbes üks kolmandik Euroopa Liidu eelarvest,“ ütles kaubandusvolinik Janusz Lewandowski ajalehele Süddeutsche Zeitung. Voliniku arvates võiks see raha tulla käibemaksu tõstmisest eri liikmesriikides – üks protsent sellest võiks tulevikus olla EL maks, mis läheks otse EL eelarvesse. Teine variant oleks kehtestada maks lennukitele, kolmas võimalus finantstehingutele.

Seni tuli 88 protsenti EL eelarvest ehk siis 120 miljardit eurot aastas otse liikmesriikide pealinnadest. Ülejäänu olid nn omavahendid ehk siis näiteks tollimaksud. Lewandowski toonitas, et ta ei soovi mitte rohkem raha saada, vaid ainult muuta eelarve proportsioone.

„Euroopa maks toimib nii, et see kehtestatakse kõigis riikides teatud kindlatele kaupadele ja see kantaks otse üle Brüsselisse,“ ütles Poola esindaja ajalehele SZ nädalavahetusel toimunud EL rahandusministrite kohtumisel Ungaris Gödöllös. Lewandowski sõnul on Euroopa Komisjon Euroopa maksu võimalikkust ja jätkusuutlikkust juba kontrollinud, puudu on veel poliitilised otsused.

EL maks viidaks sisse aastast 2014 ja esialgu peaks see sisse tooma umbes 40 miljardit eurot. Plaan sellise maksu kehtestamisest ei ole uus, ütles Lewandowski. Väidetavalt mõtlesid sellele juba Euroopa Liidu asutajad. Poolaka sõnul aitaks otsemaksustamine paremini eelarvet planeerida, samuti lihtsustaks see iga-aastasi keerukaid kauplemisi Euroopa Parlamendi ja liikmesriikide valitsuste vahel.

Ühtlasi peavad Euroopa talunikud arvestama vähema rahaga. Põllumajanduse eelarve hakkab aastast 2014 vähenema, seni on see moodustanud EL kogueelarvest 40 protsenti. Lewandowski tahab ühtlustada eri liikmesriikide talunikele makstavad toetused. Seni on nii, et näiteks Läti talunik saab hektari pealt 95 eurot, Belgia oma 460 ja Saksa talunik üle 300 euro.

20. aprilliks peaks olema koos eelarve aastaks 2012, see peaks olema 3 protsenti suurem kui aastal 2011.

 

Osale arutelus

  • Katri Soe-Surén, Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

Uudised

Tööriistad