Autor: Lemmi Kann • 7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15. aprilliks tuleb majandustegevuse registris kinnitada registreeringu õigsust

15. aprillil saabub iga-aastane tähtaeg, mil ettevõtja, kelle tegevus tuleb registreerida majandustegevuse registris, peab kinnitama registreeringu õigsust.

"Erandina ei pea registreeringu õigsust kinnitama need ettevõtjad, kelle registreerimisest või registreeringu muutmisest majandustegevuse registris on möödunud vähem kui kolm kuud," selgitas advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous partner Raino Paron.

Kinnitamise nõue puudutab muuhulgas jae- ja hulgikaubandusettevõtjaid, teenindusettevõtjaid, majutusteenuse osutajaid, ehitusettevõtjaid, finantseerimisasutusi, kes ei allu Finantsinspektsiooni järelevalvele, elektritööde teostajaid, vedelkütuste hoidjaid-müüjaid, kaevandusettevõtjaid ja kõiki muid ettevõtjaid, kelle tegevus tuleb registreerida majandustegevuse registris.

Registreeringu õigsust saab kinnitada elektrooniliselt X-tee portaali kaudu või e-postiga digitaalallkirjastatult. Samuti on võimalik esitada kinnitus sellele haldusorganile, kellele esitati registreerimistaotlus. Nii näiteks võib toitlustusteenuse pakkuja elektroonilise kinnituse asemel esitada lihtkirjaliku kinnituse linnavalitsusele.

"Tuleb tähele panna, et registreeringu õigsuse kinnitamiseks peaks ettevõtja vastama kinnitamise hetkel registreerimiseks vajalikele nõuetele. Näiteks reisiettevõtjal olema nõutud tagatis. Samuti on oluline jälgida, et kas võib osutuda vajalikuks registreeringu andmete muutmine registreeringu kinnitamise asemel või registreeringu kinnitamise käigus, seda eelkõige juhul, kui on muutunud ettevõtja enda andmed. Sellisel juhul tuleks andmeid õigsuse kinnitamise asemel muuta. Või on muutunud registreerimist puudutav õiguslik regulatsioon," rääkis Paron.

Näiteks selleks, et vältida mittekvalifitseerumist riigihangetel, on registreeringu õigsuse kinnitamise käigus eriti oluline järgida ehitusettevõtjate eelmise aasta lõpus jõustunud uusi tegevuse liigituspõhimõtteid, viies olemasolevad registreeringud kooskõlla uues määruses toodud liigitusega, mille leiab majandus-ja kommunikatsiooniministri 4. oktoobri 2010.a määrusest nr 73 „Majandustegevuse registris ehituse valdkonnas tegutseva ettevõtja tegevusala täpse liigituse loetelu“. 

"Lisaks riigihangetes osalemisele on andmete õigsuse kinnitamine oluline, kuna kinnitamata jätmine võib halvata ettevõtja tegevuse," märkis Paron..

Nimelt juhul, kui ettevõtja ei esita kinnitust registreeringu õigsuse kohta, peatab haldusorgan registreeringu 1. mail ning kustutab registreeringu 1. novembril. Alates registreeringu peatumisest ei ole ettevõtja aga õigustatud antud tegevusalal tegutsema.Registreeringu õigsuse kinnitamise vormi leiab SIIT

Registreeringu muutmise ja õigsuse kinnitamise eest riigilõivu tasuma ei pea. Uue tegevusala registreerimistaotluse esitamisel tuleb eelnevalt tasuda riigilõiv 19,17 eurot ja märkida registris tasumise kuupäev.

Registreeringu õiguse kinnitamise vormi saab esitada posti teel, kohaleviimisega või e-posti teel (digitaalallkirjastatult).  Rregistreeringu õigsust saab kinnitada ka elektrooniliselt riigiportaalis Eesti.ee.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700