Täna jõustunud seadus muudab keskkonnatasude arvestamist

Täna, 1. aprillil jõustus keskkonnatasude seaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise  seadus, teatas keskkonnaministeerium. 

Keskkonnatasu maksva isiku jaoks toimub sisuline muudatus juulikuus, kui ettevõte peab deklareerima oma  II kvartali keskkonnakasutuse mahtu.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Taimar Ala sõnul ei muutu alates 1. aprillist ettevõtja jaoks kolme kuu jooksul midagi  „Esimest korda deklareeritakse keskkonnatasusid uute reeglite järgi juulikuus, s.o alates II kvartali tasuperioodist.  Tasuperioodile, mis algas enne 2011. aasta 1. aprilli, kohaldatakse keskkonnatasude seadust praegu kehtival kujul,“ ütles Ala.

Seadusemuudatuse tõttu muutub keskkonnatasu arvutuste esitamine, suureneb tasu maksjate vastutus ning tasude haldamisse kaasatakse lisaks keskkonnaametile ka maksu- ja tolliamet.

Muudatuse kohaselt maksab isik keskkonnatasu enda deklareeritud andmete alusel ning võrreldes varasemaga ei väljasta keskkonnaamet enam tasu maksmise alusena makseteatist - nii keskkonnatasu arvutamine kui ka deklareerimine on keskkonnaloa omaja kohustus.

Alates juulist saadetakse keskkonnatasu deklaratsioon hiljemalt aruandekvartalile järgneva kuu 25. kuupäevaks keskkonnaametisse. Tasumisele kuuluva summa kannab keskkonnaloa omaja MTA ettemaksukontole. Keskkonnatasude arvestust hakatakse pidama samadel põhimõtetel nagu teiste riiklike maksude puhul.

Seadusemuudatus puudutab saastetasude, vee erikasutusõiguse ja maavara kaevandamisõiguse tasu maksmise korraldust ning ei hõlma kalapüügiõiguse ja jahipiirkonna kasutusõiguse tasu maksmist.

Ümberkorraldusega ei muudeta varem kehtestatud tasumäärasid ning keskkonnatasu maksjatele täiendavaid kulutusi ei tekitata. Ka tasu arvutamise alused ei muutu ning alusandmete kogumise põhimõtted jäävad samaks. Edaspidi muutub keskkonnatasu deklareerimine ettevõtetele mugavamaks, sest Keskkonnaametis valmib kliendile suunatud e-keskkond ja esimese teenusena pakutakse võimalust keskkonnatasu deklaratsiooni esitamiseks. Teavet e-teenuste portaali ja selle kasutustingimuste kohta ning vastavad juhendid leiab Keskkonnaameti kodulehelt alates maikuust.

Vaata seaduse teksti SIIT.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad