31. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS võõrustada presidenti ja ministrit

Presidendi või ministri külaskäik firmasse võib osutuda üllatuseks või toimuda ettevõtja initsiatiivil. Külastatakse ainulaadseid ning silmapaistvaid ettevõtteid.

President valib külastatavad firmad ise ja presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja kohusetäitja Piret Perti sõnul on presidendi ettevõttekülastused sageli seotud teiste sündmustega samas piirkonnas. Kõik külaskäigud on erinevad. “Kutsumiseks retsepti ei ole,” kommenteeris Pert.Ministrite puhul saab aga küllatulekut rohkem mõjutada. “Ministri ajakava on tihe ja seda planeeritakse pikka aega ette. Kindel on, et mida põhjalikumalt ja pikemalt kutsest ette teatada, seda suurem on tõenäosus, et minister ka ettevõtet külastab,” ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Piret Pärn.

Pärna sõnul suhtleb majandusminister ettevõtjatega iga päev. “Minister külastab sagedasti erinevaid ettevõtteid, kuid kuna kõikjale ta kahjuks ei jõua, tuleb teha valikud ja otsustada, keda ning millal külastada,” lausus Pärn.

Ettevõtjad hindavad kõrge külalise visiiti kõrgelt. “Kõrge külalise vastuvõtmine on suur au, mis nõuab väga põhjalikku ettevalmistust, kuid samuti annab ka väga palju juurde. Kindlasti on küsimus väga paljus ka kõrge külalise isiksuses, sest avatud ja heatahtlik suhtumine kõikidesse ümbritsevatesse inimestesse ning siiras huvi ürituse või sündmuse vastu on see, mis eelkõige on iseloomustanud meie kõrgete külaliste suhtumist ja teinud üritused eriti meeldejäävaks,” rääkis VKG avalike suhete juht Julia Aleksandrova. Ettevõtet on viimase kolme aasta jooksul külastanud 10 kõrget külalist, enamikul kordadel on ministrid ja president ise külla tulnud. Mitu korda on ettevõte ise kõrgeid külalisi kutsunud ning kõikidel kordadel on nende küllakutse vastu võetud.

“Presidendile on tähtis Eesti väiketootjate ja toitude propageerimine. Ilmselt on seal taga ka presidendiproua initsiatiiv,” kommenteeris Eesti ainus hallitusjuustu tootja Luke Farmimeierei OÜ omanik ja juht Aigar Brett presidendi külaskäigu põhjust.

Ettevalmistused. “Viibisin tol hetkel Kaunases, kui presidendi kantseleist helistati ja öeldi, et homme ta tuleb,” rääkis Brett. Seega oli tema põhimure, et ise õigeks ajaks kohale jõuda.

Brett lisas, et kuigi tegemist oli riigi tähtsaima mehega, ei tundnud ta sugugi, et peaks temaga kuidagi eriliselt suhtlema.  “Rääkisin tavaliselt, nagu inimestega ikka. Kui tuleks Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, siis oleks vist tähtis, kumma jalaga astuda ja kuhu istuda. Aga meil väikeses Eestis ei ole selliseid traditsioone ega reegleid,” rääkis Brett.

Renard Motorcycles OÜ osanik Andres Uibomäe nimetas presidendi külaskäigu ühe põhjusena seda, et nende toode on äratanud huvi Ameerika mandril. “President ütles, et kui satume kunagi ühel ja samal ajal Ameerikas koos olema, siis on ta nõus tulema meie toote tutvustamisele, mis tõmbaks kindlasti ka välispressi tähelepanu,” sõnas Uibomäe.

Juustutootja sõnul tal seda plaani ei ole, et hakkaks presidenti uuesti külla paluma.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, osta selleks päevapilet SIIT.

 

Autor: Lemmi Kann, Alyona Stadnik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700