Autor: Lemmi Kann • 28. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pühad halvavad pankadevahelised euromaksed

22. - 25. aprillini ei saa teha pankadevahelisi ega ka rahvusvahelisi arveldusi eurodes, kuna Suure reede ja ülestõusmispühade tõttu on suletud üleeuroopaline arveldussüsteem TARGET2 ja selle Eesti osa, teatas Eesti Pank.

Pangasiseseid makseid saab siiski teha vastavalt iga panga reeglitele.

Eesti Pank selgitas, et pankadevahelised maksed ei toimi 22. aprillil, sest siis on riigipüha Suur Reede ning 25. aprillil, mil on ülestõusmispüha. Kuna vahepealsed päevad kattuvad nädalavahetusega, ei saa pankadevahelisi arveldusi teostada 22.–25. aprillini.

Pankadevahelisi makseid saab sel perioodil algatada, kuid saajani jõuab makse alles 26. aprillil. Alates 26. aprillist toimuvad kõik maksed tavapäraselt.

Mis on mis

Eesti Pank haldab kahte pankadevahelist arveldussüsteemi: üleeuroopalise kiirmaksete süsteemi TARGET2 Eesti osa TARGET2-Eestit ja siseriiklikku jaemaksete süsteemi ESTA.

TARGET2-Eestis arveldatakse eurodes tehtud suurmakseid ja selles süsteemis toimuvad ülekanded reaalajas nii Eesti siseselt kui ka teiste Euroopa riikidega.

Siseriiklikud jaemaksed teostatakse kommertspankade vahel ESTAs, jaemaksete arveldamise eelduseks on kommertspankade piisavad tagatised keskpangas. Tagatistehinguid teostatakse TARGET2-Eestis.

Kuivõrd TARGET2 on 25. aprillil suletud, siis ei ole võimalik teostada ka tagatistehinguid ja sellest tulenevalt ei ole võimalik kasutada tavamaksete arveldussüsteemi ESTA.

Pangasisesed maksed toimuvad vastavalt iga panga kehtestatud reeglitele. Täpsemat infot selle kohta jagavad klientidele kodupangad.

Eesti Panga hallatavate maksesüsteemide kohta leiab täpsemat infot Eesti Panga kodulehelt SIIN..

Pankadevaheliste arveldussüsteemide juriidiline raamistiku leiab Eesti Panga kodulehelt SIIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700