22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksu- ja statistikaameti asukohaks trügib skandaalne krunt

Maksu- ja tolliameti ning statistikaameti uute ruumide üürimist korraldava komisjoni hinnangul on kahe parima pakkumise teinud firmade omanikud või kinnistud olnud varem seotud relvaäri ja allilmaga.

„Riigi Kinnisvara AS ei ole tänaseks välja valinud ühtegi ettevõtet, vaid on koostanud pingerea konkursile esitatud pakkumustest ja alustab kahe parima pakkumuse esitanud firmaga läbirääkimisi,“ märkis Riigi Kinnisvara ASi arendusosakonna juhataja Andrus Väärtnõu e-posti teel.

Nii alustas RKAS läbirääkimisi osaühingutega ViaCerta ja Fausto Minerals, kellest viimane tunnistati parimaks koondpakkumise osas. „Selle, kas maksu- ja tolliamet ja statistikaamet saavad omale uued kontoriruumid ja kas need asuvad ühes ja samas hoones, loodame välja selgitada läbirääkimiste tulemusena aprilli alguseks,“ kinnitas Väärtnõu.

Ta märkis, et pakkumusi hinnati lähtuvalt üürihinnast, kõrvalkulude suurusest ja üüripakkumuste hindamiseks moodustatava komisjoni seatud kvalitatiivsetest kriteeriumidest.

Vaadates aga mõlema firma tausta, leiab sealt huvitavaid vihjeid seikadele, mis annaks vähemalt maksuameti juhtidele piinlikuvõitu küsimusi esitada.

Fausto Minerals OÜ juhatuse liige Kenneth Karpov on juhatuse liige ka Fausto ASis ning Fausto Real Estate'is. Mõlemal viimatinumetatul on üleval maksuvõlg, mis ulatub 120 806 euroni.

Karpov kinnitas, et Riigi Kinnisvara ASi konkursil osales Fausto Minerals OÜ ning ettevõttel ei ole maksuvõlga kunagi olnud. "Meil on sarnaste nimedega ettevõtted, kus on osanike struktuur natuke erinev. Fausto Minerals OÜ on põhifirma, millega meie oleme Sven Mihailoviga aastaid tegutsenud,“ põhjendas Karpov.

Asi läheb huvitavamaks, kui vaadata kinnistut, millega Fausto Minerals OÜ kandideeris pakkumisele -  Tartu mnt 80p.

Nagu Äripäev on varem kirjutanud, on tegemist Tallinnas endise tselluloosivabriku kvartalis paikneva ligi poole hektari suuruse maatükiga, mis tuntud ärimehelt Rein Kilgilt 2003. aasta sügisel välja peteti. Toona 28 miljoni krooni väärtuseks hinnatud krundi müüs Kilgi ainuomandis oleva firma L.Rei juhatuse liige Tarmo Teeväli Kilgi teadmata 3,3 miljoni krooni eest äsja asutatud OÜ-le Avalist.

Kogu asja muudab veelgi pikantsemaks see, et Avalisti omanike nimel käis Kilgiga rääkimas Kalev Kurg, tuntud allilmamees, kes 2005. aastal oma kodumaja juures maha lasti. "Kalev Kurg seda asja ju vedaski ja käitus nagu boss," on Kilk meenutanud. "Õigemini mitte nagu boss, vaid Avalisti tegelik boss."

Karpovi sõnul oli üürihind nende pakkumises „tavapärane“ 120-140 krooni ehk 7,67-8,95 euro vahel. „Oleme kindlad antud projekti edukas väljaarendamises. Eelnevalt oleme rajanud näiteks kolm Selveri kaubanduskeskust, ärihoone Tartus ning praegu ehitame Kohtla-Järvele sealse piirkonna suurimat Maxima kaubanduskeskust,“ ütles Karpov.

Vaadates teist firmat, kes RKASi poole välja valiti, ViaCertat, siis selle juhatuse liige Kalev Arusoo on 90ndatel kohtu all olnud ebaseadusliku relvaäri organiseerimise asjus. Tema ettevõtte pakutud objekt on Tartu mnt 83.

Samuti on huvipakkuv, et pakkumise esitamise ajal puudus kinnistul detailplaneering, mis lubaks ehitada krundile büroohoonet. Vastav detailplaneering tuli alles tänavu 27. jaanuaril.

„Vabandage, aga ma ei kommenteeri selliseid küsimusi, see on konfidentsiaalne info,“ lausus Arusoo.

„Kui vastab tõele, et detailplaneering ei olnud pakkumiste esitamise tähtajaks kehtestatud, siis kutsume hindamiskomisjoni uuesti kokku ja vaatame tehtud otsused üle,“ märkis Väärtnõu Äripäevale eelmisel nädalal.

Järgmisel päeval tuligi RKASilt e-kiri, et nad vaatasid üle ViaCerta esitatud dokumendid ning kontrollisid Tallinna õigusaktide registrit. „Peame tunnistama, et inimliku eksituse tõttu olime lugenud konkurssi tingimustele vastavaks pakkumise, mille juurde lisatud detailplaneeringu kinnitas linnavolikogu peale pakkumiste esitamise tähtaega 27. jaanuaril,“ märkis Väärtnõu.

Seoses sellega kutsub Riigi Kinnisvara selle nädala alguses uuesti kokku hindamiskomisjoni ja tehakse ettepaneku OÜ ViaCerta poolt esitatud pakkumise konkursilt kõrvaldamiseks detailplaneeringu puudumise tõttu avaliku päringu teostamise ajal.

„Vastavalt tingimustele on kirjas, et koos üürilepinguga sõlmitakse pakkujatega investeeringute kokkulepe, milles fikseeritakse vajalikud tähtajad ja tagatised üüripinna õigeaegseks valmimiseks,“ vastas Väärtnõu, küsimusele, kuidas on nad ennast kindlustanud riski vastu, et tulevasi hooneid ei hakata ehitama õigel ajal.

KommentaaridMa arvan, et meie pakkumist ei eelistatud sellepärast, et küsimus on hinnas. Hind oli sellel konkursil oluline. Kesklinnas asuvate büroohoonetega on raske konkureerida selliste asukohtadega, mis jäävad linnaääre alale.

Janno Rokk, PalmGrupp OÜ juhatuse liige

Aldo Dapon, E.L.L Kinnisvara ASi juhatuse esimeesMillised pakkumused osutusid parimateks ja miks meie pakkumused nende hulka ei kuulunud, seda oskab kindlasti selgitada konkursi korraldaja. Meil ei ole hetkel rohkem informatsiooni, millised kriteeriumid osutusid parimate pakkujate väljavalimisel määravateks.

Lembit Tampere, Arco Vara ASi juhatuse esimeesOlen kuulnud, et selline konkurss toimus. Ise osa ei võtnud, kuna tundus, et tõenäosus, et võidame, on väike. Meil ei olnud olemas nii head krunti, millega saanuks kindla peale välja minna. Poolteist kuud ei ole lühike tähtaeg. Seal otsiti krunti, ei pidanud pooleteise kuuga maja ära andma.

Fausto Minerals OÜ on Eestis täiesti arvestatavaid asju teinud, tegu väga professionaalsete inimestega. ViaCerta OÜst ei ole ma midagi kuulnud.  

Tasub teada• Statistikaameti rendileping Endla 15 majas lõpeb 2012. aastal.

• Maksu- ja tolliameti kontoritöökohad paiknevad praegu Tallinnas kokku kümnes hoones. Esindushoone kui selline puutub sootuks ning otsitakse üht ühist büroohoone.• Üürile võetavate ruumide kogupind on ligikaudu 12 100 ruutmeetrit ja ruume soovitakse üürida kümneks aastaks.• Üürilepingu alguseks on kavandatud 2012. aasta IV kvartal kuni 2013. aasta II kvartal.• Tartu mnt 80P, Tallinn kinnistu omandamiseks on OÜ Fausto Minerals sõlminud kinnistu võlaõigusliku müügilepingu, kus müüjaks on OÜ Alexis Holding ning ostjaks OÜ Fausto Minerals.• Riigi Kinnisvara AS (RKAS) korraldas Maksu-ja Tolliameti ning Statistikaameti üüripindade leidmiseks konkursi.

Parimad pakkumised statistikaametile:Hinnati üürihinda, kõrvalkulusid, hoonet, asukoht, parkimistingimusi töötajaile, arendaja kogemust, haldaja kogemust.

1. ViaCerta OÜ

 Tartu mnt 83, Tallinn 2. Fausto Kinnisvara OÜ Tartu mnt 80p, Tallinn 3. PalmGrupp OÜ (nr 15) Hobujaama 12/14, Tallinn 4. Solution Management OÜ Mustamäe tee 24 5. PalmGrupp OÜ (nr 16) Hobujaama 12/14, Tallinn 

Parimad pakkumised maksu- ja tolliametile:

1. Fausto Kinnisvara OÜ

 Tartu mnt 80p, Tallinn 2. BC 25 OÜ Väike-Paala 1, Tallinn 3. E.L.L. Kinnisvara AS / Smuuli Kinnisvara OÜ J.Smuuli tee 1, Tallinn 4. E.L.L. Kinnisvara AS / AS Järvevana Valukoja 24, Tallinn 5. E.L.L. Kinnisvara AS / Rannamõisa Kinnisvara OÜ Rannamõisa 4a, Tallinn 

Parimad koondpakkumused:

1. Fausto Kinnisvara OÜ

2. BC 25 OÜ

3. AS YIT Ehitus / Ühiselamu Projekt OÜ

4. FB Baltic Holding OÜ

5. E.L.L. Kinnisvara AS / AS Järvevana

 Valukoja 24, Tallinn

Autor: Lemmi Kann, Alyona Stadnik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700