Kuidas kajastada aktsia- või osakapitali ümberarvestamist eurodesse

Küsimus: RTJ 18 ütleb, et aktsia- või osakapitali ümberarvestamisel eurodesse kapitali suurenemisel või vähendamisel tekkinud vahed kajastatakse kirjel Eelmiste perioodide jaotamata kasum/-kahjum. Kas selline kajastamine toimub ainult sellisel juhul, kui kasutatakse aktsiate või osade miinimumnimiväärtust? Kui vähendamine on suurem kui miinimumnimiväätus, kas siis tegemist on väljamaksega aktsiakapitalist? 

Vastus: Kajastamine ei sõltu sellest, kas kasutatakse miinimumväärtusi. Küll aga sõltub sellest, kas tehakse lisaks täiendavaid sissemakseid aktsia- või osakapitali või väljamakseid aktsionäridele või osanikele.

Juhul, kui täiendavaid sisse- või väljamakseid ei tehta, siis toimub kajastamine ühtpidi Aktsia- või Osakapitali ning teistpidi Eelmiste perioodide kasumite/kahjumite muudatusena.

Reaalseid täiendavaid sisse- ja väljamakseid ei ole võimalik teha ilma aktsionäride või osanike üldkoosoleku otsus(t)eta (ainuomaniku puhul siis ainuaktsionäri või ainuosaniku otsuseta) ning suurendamine või vähendamine peab toimuma kooskõlas Äriseadustiku ning äriühingu põhikirja nõuetega. Kajastamine lähtutakse sellistel puhkudel konkreetse otsuse sisust.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

Uudised

Tööriistad