Lugeja hääl: tarkvara asemel võiks riik panustada inimestesse

Riik peaks loodava e-raamatupidamiskeskkonna asemel panustama alustavate ettevõtjate koolitamisele, leiab raamatupidaja.ee lugeja Juhan. Teise arvamuse kohaselt on aga  raamatupidaja meie tehnoajastul hääbuv amet, mille funktsioonid võtab üle tarkvara.

"Riigi idee on muidugi suures osas totrus," pahandab Juhan kommenteerides Eesti Raamatupidamisettevõtete Liidu tegevjuhi Mirje Trumsi arvamusloo "Riigi elukauge idee: isetoimiv raamatupidamisprogramm" kommentaariumis.

"Ma arvan riik peaks tarkvara asemel panustama rohkem alustavate ettevõtjate raamatupidamiskoolitustele, kus on pikad järjekorrad. Kui inimene saab põhitõed selgeks, siis peaks igale vähegi arukale inimesele olema jõuetekohane teha ise oma raamatupidamist excelis," kirjutab Juhan.

Samas leiab ta, et ka raamatupidajate reaktsioon ei ole ka adekvaatne ning ei nõustu Trumsi seisukohaga, et ettevõtjad oleksid halva raamatupidamisteenuse kaitstud, kui kõik raamatupidajad peaksid läbima atesteerimise.

"Mingite ametlike miinimumnõuete tegemine raamatupidajatele ei annaks midagi. See tekitaks lihtsalt põhjendamatu sisenemisbarjääri uutele ettevõtjatele. Raamatupidajad on ka väga erineva taustaga ja raamatupidaja, kes vabalt orienteerub kogu seadusandluses, on ikkagi selgelt vähemus. Suur osa raamatupidajatest teeb reeglina mingit üsna kitsast lõiku ja sageli on selleks just see tehniline töö, millega lihtsate programmidega saab alustava ettevõtja elu lihtsustada," põhjendab Juhan oma arvamust.

MMM nõustub samas kommentaariumis väitega, et loomulikult ei tee tarkvara inimese eest algandmete sisestamise tööd ära, kuid sellega saab tema hinnangul enamus väike- ja mikro ettevõtjaid ise hakkama.

"Need, kes ei saa või kellel on kohe ja alguses vajalik keeruline finantsinformatsioon, palkavad vastava võimekusega raamatupidaja," pakub ta lahendust.

Riikliku raamatupidamisportaali plussina toob MMM välja, et selle kaudu saab riik oma maksutulu märksa õigeaegsemalt kätte ja see võikski olla riigi huvi teenust tasuta osutada.

"Samas on see ka infoks, kui palju riik genereerib halduskoormust maksuseaduste ja arvestustega," märgib ta.

Lugeja aliasega KL leiab, et arvutiajastul võiks asjad küll nii käia, et inimene sisestab andmed ja ülejäänu teeb juba programm.

"Raamatupidajad on hääbuv amet meie tehnoajastul. Hakake litsenseerimise asemel ennast mingil muul erialal täiendkoolitama, näiteks raamatupidamisprogrammide kirjutajateks ja väljamõtlejateks," pakub KL.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad