Ümbrikupalga maksjad  said maksuametilt 45,5 mln krooni suuruse arve

Maksuhaldur lõpetas 2010. aastal 745 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusena peavad tööjõumaksudest  kõrvalehiilijad riigile juurde maksma 45,5 miljonit krooni.

Just selline on summa, mille ulatuses maksu- ja tolliamet esitas parandusdeklaratsioone ja määras täiendavaid makse, teatas MTA. Rikkumisi tuvastati keskmiselt 78% juhtudest. Vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta tehti ametile 1033 ja Eesti Töötukassas arvel olevaid inimesi avastati töötamas 59 korral.

Ümbrikupalga maksmisega üritatakse kõrvale hoida tööjõumaksude tasumisest. Peamiselt kasutatakse skeeme, kus töötajatele tehtavaid väljamakseid ei deklareerita maksuhaldurile esitatavates maksudeklaratsioonides või äriühingute poolt deklareeritud töötasu on oluliselt väiksem isikutele tegelikult makstavast töötasust.

"Töövõtjad ei tea tihtipeale, et nendele makstava töötasu on tööandja jätnud maksuhaldurile teatamata. Reeglina avastavad töövõtjad selle siis, kui on aeg deklareerida füüsilise isiku tulusid," rääkis Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

”Kui on näha, et tööandja on töötajale väljamakse tegemisel jätnud maksud tasumata ja maksed kinni pidanud, kuid ei ole neid maksuhaldurile esitatavas maksudeklaratsioonis näidanud, võtab maksuhaldur ettevõttega ühendust täpsemate asjaolude selgitamiseks. Seejärel määratakse maksukohustus ettevõttele tasumiseks," lisas Lemendik.

Tasub teada

Riigiportaalis www.eesti.ee (X-tee > Teenused > Raha ja omand > Minu kohta Maksu- ja Tolliametile deklareeritud palga- ja muud väljamaksed) võivad kõik inimesed teha päringu oma palgaandmete kohta.

See hea võimalus igaühel endal kontrollida, kas tema töötasu on maksuhaldurile teatatud.

Juriidilist isikut saab ümbrikupalga maksmise eest karistada kuni 13 000-eurose rahatrahviga ja füüsilist isikut kuni 1200-eurose rahatrahviga.

Vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta ootab Maksu- ja Tolliamet e-posti aadressil vihje@emta.ee või telefonil 800 4444.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PRYSMIAN GROUP BALTICS AS otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Prysmian Group Baltics AS

01. august 2018

Uudised

Tööriistad