Autor: Lemmi Kann • 9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audiitor: mikroettevõtetel oleks RIKi projektist abi

Kuigi RIKi uue e-raamatupidamisteenuse projektis on nõrku kohti, oleks Rödl & Partner Audit OÜ vandeaudiitori ja juhatuse liikme Mart Nõmperi hinnangul mikroettevõtetel sellest teenusest abi.

Nõmper ütles, et Rödl & Partner Audit OÜ suhtub RIKi algatusse pakkuda mikroettevõtetele e-äriregistris või e-maksuametis raamatupidamisteenust positiivselt.

"Ma võin küll mõne suhtes ülekohtune olla, aga valdav osa FIE-de ja mikroettevõtete raamatupidamisest ei kannata mingit kriitikat ja nende finantsaruanded ei anna kohe kindlasti õiget ega õiglast ülevaadet nende tegevusest ja finantsseisust," nentis Nõmper."Oleme aru saanud, et tegu on ühe võimalusega, mitte kohustusega, ning sobilik on see just eelkõige väikestele ettevõtetele, kelle raamatupidamine on täna piltlikult öeldes paberinurgal või Excelis ning kes ei kasuta professionaalsete teenusepakkujate teenuseid," lisas ta.Kui uus e-raamatupidamise keskkond aitab raamatupidamisarvestuse taset tõsta ning teeb ettevõtjate elu kergemaks, on Nõmperi hinnangul tegu igati teretulnud lahendusega.Samas ei poolda vandeaudiitor süsteemi tasuta kasutada andmist, sest see oleks osadele ettevõtjatele soodustuse tegemine, mis konkurentsi moonutaks. Samuti ei maksa Nõmperi sõnul oodata, et riigi maksutulud sellest paraneksid. "Kes pole senini makse maksnud ei hakka seda tegema ka raamatupidamise infosüsteemi muutmisel."Projekti nõrgaks kohaks on Rödl & Partner Audit OÜ hinnangul väikeettevõtjate piiratud raamatupidamisalane võimekus. "Ükski programm ei kompenseeri teadmiste puudust!" rõhutas Nõmper.

Registrite ja infosüsteemide keskus on asunud välja töötama e-raamatupidamise keskkonda, mis peaks aitama alustavatel ning väikestel ettevõtetel oma raamatupidamist lihtsamalt korraldada. Idee kohaselt saab väikeettevõtete raamatupidamist korraldada otse e-äriregistris või e-maksuametis.

Uus e-raamatupidamise keskkond jõuab kasutajateni 2012. aasta jooksul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700