7. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: Euribor kribib veelgi ülespoole

Möödunudnädalane Euroopa Keskpanga plaan baasintressi tõsta tuli Swedbankile üllatusena, kuid stabiilse sissetulekuga eluasemelaenu võtjad ei peaks muretsema. Tõusku Euribor kui palju tahes, nende maksevõime ilmselt säilib, rääkis Swedbanki eraisikute finantseerimise talituse direktor Andres Tukk.

Järgneb Andres Tuki kommentaar läinudreedesele järsule Euribori tõusule ja ülevaade sellest, mida Swedbank kliendile intressiriski maandamiseks pakub.

Euroopa Keskpanga plaan baasintressimäära tõstmiseks juba lähiajal oli üllatus Swedbankile, nii nagu ka ülejäänud turule, kuigi üldiselt oli oodata, et intressimäärad võivad sel aastal tõusma hakata. Seoses selle ootamatu uudisega tõusis ka Euribor hüppeliselt ning jätkab meie arvates tõusu ka aasta järgnevate kuude jooksul.

Laenu võtmisel tuleb arvestada intressi kõikumisega ja maksevõimet tuleb hinnata pikaajalisemalt.

Laenu väljastamisel arvestame me kliendi maksevõimet kalkuleerides pikaajalisest keskmisest intressimäärast veidi kõrgemat taset. See tähendab, et kui kliendi sissetulek on stabiilne, ei tohiks maksevõime probleemi tekkida ka Euribori olulise tõusu korral.

Swedbank pakub intressiriski maandamiseks eluaseme baasintressi, mis koosneb nii Euriborist kui ka keskkonnariski tegurist. Euribori tõusu aasta algusest asendab tublisti keskkonnariski komponendi alanemine. Võrreldes 4 kvartali tipuga on keskkonnariski komponent alanenud ca 0,2-0,3%. Seega kokkuvõttes on antud juhul klient paremas seisus ja kuumaksed on stabiilsemad. Prognoosime antud trendi jätkumist.

Samuti on kliendil võimalus kaaluda fikseeritud intressi. Selle puhul peab klient olema kindel, et fikseeringu perioodil ei soovi ta vara müüa. See sobib üldjuhul kliendile, kes hindab kindlat kuumakset. Kas fikseering ka kasulikuks osutub või mitte, selgub alles perioodi lõpus.

Autor: Lemmi Kann, Anne Oja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700