4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luman: 87% tegutsevatest Eesti ettevõtetest on mikroettevõtted

Viimase kolme aasta ettevõtjatele suunatud ja majandusest rääkivaid konverentse võib nimetada kiiresti kahanevate ettevõtete konverentsideks. Eesti ettevõtluse struktuur märkimisväärselt muutunud - keskmine ettevõte on üha väiksem ning mikroettevõtete osakaaluks Eestis on 87%.

Meeleolud Eesti majanduses on pöördunud positiivseks ning eeldused kasvuks on head. Palju räägitakse sellest, et kriis tõi kaasa struktuursed muutused majanduses. Eks kohati võibki sellega nõustuda. Viimaste kuude ekspordistatistika kinnitab, et oleme kõigi aegade kõrgeimal tasemel müügimahtude poolest, kuid samal ajal on erasektoris viiendiku võrra vähem töötajaid. Järelikult on allesjäänud töötajate efektiivsus ja tootlikkus kõrgemad. Päris kindlasti oleme hästi hakkama saanud just kulude struktuuri muutmisega.

Tulude poole pealt ei usu ma, et kriisi käigus on olulisi muutuseid toiminud. Me ei müü pärast kriisi oluliselt kallimaid või kõrgema lisandväärtuse ja kasumimarginaaliga kaupu kui enne kriisi. Selles osas on täna saalis olevad gasellid ehk erand, vähemalt – nii käibe kui kasumi kasvult.

Kui rääkida ettevõtete suurusest, siis on Eesti ettevõtluse struktuur märkimisväärselt muutunud. Keskmine ettevõte on üha väiksem. Võrreldes omavahel 2008. ja 2010. aastal tegutsevate ettevõtete statistikat, selgub, et kriisi käigus on 25 suurettevõttest saanud koondamiste tulemusena keskmise suurusega ettevõtted. Enam kui 300-st keskmise suurusega ettevõttest on saanud väikesed või on nad siis üldse pildilt kadunud ning väikeettevõtteidki on enam kui kolme tuhande võrra vähem. Ainuke kasvav grupp on olnud mikroettevõtted ehk siis need, kes annavad tööd vähem kui kümnele inimesele. Nende kasv pea 3000 tegutseva (mitte registreeritud) ettevõtte võrra annab täna mikroettevõtete osakaaluks Eestis 87%!

See on senisest veelgi tugevam signaal seaduseloojatele, et seadusega pandud kohustused peavad olema jõukohased kohustuse kandjale ja neil peab olema võimalus kirjapandust juristi abita aru saada ning muutusi jälgida. Liiga kiiresti muutuv õiguskeskkond paneb väikeettevõtjad olukorda, kus nad lihtsalt teadmatusest võivad osutuda seaduserikkujateks. Olen hiljuti ka ajakirjanduses öelnud, et uus, peatselt valitav parlament ja valitsus võiks maksumuudatuste poole pealt puhkuse võtta ja tegeleda ainult muude regulatsioonide lihtsustamisega. Hiljutine ettevõtete tulumaksu uuring näitas, et ettevõtjate toetus olemasolevale süsteemile on suur ning lisaks ka seda, et reinvesteeritud kasumi maksuvabastus mõjub positiivselt just kasvavatele ettevõtetele. Meie ülesanne ettevõtjatena on niisiis hoolitseda selle eest, et need kasumid, mida investeerida, olemas oleks.

Tegutsevad ettevõtted 2010 (Krediidiinfo andmetel)

2010 arv %

Mikroettevõtted 1-9 (töötajat) 39 217 87,0Väikeettevõtted 10-49 4 708 10,4Keskmised ettevõtted 50-249 1 001 2,2Suurettevõtted +250 162 0,4Kokku: 45088 100

Definitsioon: Tegutsevaks ettevõtteks on ettevõtted, mis on äriregistrile esitanud majandusaasta aruande, on jätkuvalt tegutsevad majandusüksused, määratlenud ühingu põhitegevusala ja näidanud viimasel aruandeperioodil müügitulusid.

Kaubanduskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani avakõne Äripäeva Gaselli konverentsil ilmus Kaubandus-Tööstuskoja Teatajas .

 

Autor: Lemmi Kann, Toomas Luman

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700