Kuidas maksustada mitteresidendi tulu

Küsimus: Väikeettevõtte juht on üürinud Saksa kodakondsusega eraisikult (alaliselt elab Saksamaal) temale Eestis kuuluvat kinnisvara, mille eest on tasutud alates 2008. aastast üüri. Seni ei ole tulumaksu kinni peetud.Kuidas peaks ettevõtte juht tegutsema, et nüüd takkajärgi saaksid maksud makstud? Kuidas toimub mitteresidendist isiku tulumaksustamine, kui suur on maksu %, kuidas ja kus see tuleb deklareerida ja kas 2008-2010 maksumäärad on olnud erinevad?

Vastus: Tulumaksuseaduse § 41 p 7 kohaselt tuleb nii residendist kui ka mitteresidendist füüsilisele isikule makstavalt üüri- või renditasult tulumaks kinni pidada. Kinnipeetavaks maksumääraks on 21%. Sama maksumäär kehtis ka perioodil 2008 kuni 2010.

Kinnipidamisele kuuluv tulumaks tuleb deklareerida mitteresidentide puhul TSD lisas 2 ning residendi puhul TSD lisas 1.

Tulumaksuseaduse kohaselt on füüsiline isik, kes sai Eestis asuva kinnisasja rentimise eest tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud, kohustatud esitama maksuhaldurile tuludeklaratsiooni hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 31. märtsiks. Seega ei saa välistada, et füüsiline isik on renditulult tulumaksu Eesti riigile tasunud.

Eeltoodust tulenevalt soovitame esimese sammuna pöörduda füüsilisest isikust rendileandja poole ning uurida, kas ta on maksukohustuse täitnud.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

STORA ENSO PACKAGING AS otsib RAAMATUPIDAJAT ja VANEMRAAMATUPIDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

13. november 2018

Uudised

Tööriistad