Euro vähendas jaemüüki

Kui möödunud aasta septembrist detsembrini näitas Eestis jaemüük tõusunumbreid, siis jaanuaris pöördus jaemüük langusse. Statistikaameti sõnul võis tegemist olla euro mõjuga.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2011. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 2%, teatas statistikaamet. Jaanuari jaemüüki võis mõjutada euro tulek, kuna mitmete kaupade ostud sooritati detsembris kroonide eest ning piirati oste jaanuaris.

2011. aasta jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 262 miljonit eurot (4,1 miljardit krooni). Kaupade jaemüügi langust mõjutasid toidukaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2010. aasta jaanuariga võrreldes 5%. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas mõju keskmisest kiirem hinnatõus. Toidukaupade kauplused annavad jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügist ligi poole.

Jaanuaris aeglustus jaemüügi kasvutempo ka tööstuskaupade kauplustes. Kui 2010. aasta viimastel kuudel suurenes neis jaemüük aastases võrdluses 7–15%, siis tänavu jaanuaris oli suurenemine vaid 5%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes ning apteekides ja kosmeetikakauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta jaanuaris. Käibe kasv oli suurim spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes. Neis kauplustes suurenes jaemüük vastavalt 16% ja 11%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 26%. See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes 4%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 320 miljonit eurot (5 miljardit krooni), millest kaupade jaemüük andis 82%. 2010. aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 3%, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 26%.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

Uudised

Tööriistad