Autor: Lemmi Kann • 18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on töötaja kohustus informeerida tööandjat hüve saamisest?

Kuidas peab töötaja informeerima tööandjat sellest, et on kontserni ettevõttelt saanud mõne hüve, mida käsitletakse erisoodustusena?

Küsimus: Alates 01.01.2011 on töötajal kohustus teatada tööandjale erisoodustuse saamisest kontserni kuuluvalt isikult. Kuna enamus töövõimelisest elanikkonnast on kas töölepingu alusel töötavad töötajad või avalikus teenistuses töötavad isikud, või siis on nad eelnimetatud töötajate abikaasad, vanemad, lapsed jne. Siis on tekitanud nimetatud kohustus rida küsimusi.

Kas maksuhalduril on plaanis koolitada töötajaid teemal "Mis on soodustus, millest peaks töötajat teavitama ja kuidas peab töötaja informeerima tööandjat soodustuse saamisest"? Näiteks kas emaettevõtte poolt tütarettevõttele antud logoga pastakas on soodustus, millest peaks tööandjat informeerima?Kas maksuhalduri hinnangul peab töötaja informeerima tööandjat kontserni ettevõtetelt saadud meenetest, teenustest kirjalikult? Mida peab selline informeerimine sisaldama (teenuse hinda, kogust, aega)?Kuna tulumaksuseaduse §48 lg 6 alusel loetakse erisoodustuseks ka soodustusi, mida tööandja annab töötaja abikaasale, elukaaslasele või otse- või külgjoones sugulasele, siis kas töötaja (TMS§ 48 lg 3 mõistes) on kohustatud esitama informatsiooni ka oma abikaasale või emale -isale kontserni ettevõtte poolt antud soodustustest?Mis sanktsioone rakendab maksuhaldur töötaja suhtes või siis töötaja elukaaslase suhtes, kui informatsiooni ei edastata?Mis sanktsioone rakendab maksuhaldur tööandja suhtes, kui töötaja või tema elukaaslane, ema, laps jne, ei ole edastanud informatsiooni saadud soodustuse kohta?

Vastus: Üldjuhul tööandjad teavad, kui töötajad saavad kontserni ettevõtetelt rahaliselt hinnatava hüve, mida käsitletakse erisoodustusena. Senini on selline hüve jäänud maksustamata, kuid alates 01.01.2011 toimub hüve maksustamine tööandja juures. Eelkõige on seadusandja silmas pidanud emaettevõttelt saadud optsioonide võõrandamist, millele viitab ka § 48 lg 5.3.

Juhul, kui tehakse rahaliselt hinnatavaid hüvesid töötaja pereliikmetele, jääb sellest teatamise kohustus töötajale.Olenevalt saadud kaubast või teenustest otsustab siis eelkõige tööandja, kas tegemist on rahaliselt hinnnatava hüvega, mida käsitletakse erisoodistusena või mitte.Vastavalt tulumaksuseadusele on erisoodustuselt maksude maksjaks tööandja ja ka maksmata maksude eest vastutab tööandja. Kui tööandjal on teada, et kontserni ettevõtted annavad tema töötajatele erisoodustusi, peab ta ise reguleerima, kuidas töötajad talle selle informatsiooni edastavad. Kui töötaja on jätnud oma kohustuse täitmata ja ei ole teavitanud saadud soodustusest, millelt tööandjal tekib maksukohustus, lahendab tööandja selle küsimuse töötajaga ise.

Maksu-ja tolliamet foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700