Autor: Lemmi Kann • 15. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas maksutagastust mõistlikult kasutada?

Taas on kätte jõudnud tulude deklareerimise aeg, mis mitmetele peredele teretulnud lisaraha ootust tähendab. Kuidas seda lisaraha võimalikult targalt kasutada?

Swedbanki Eraisikute Teabekeskuse mulluse uuringu tulemuste kohaselt oli tulumaksutagastus 2010. aasta algul paljude leibkondade jaoks raha, mida vajati hädasti, et ots otsaga kokku tulla ning tasuda igapäevaste väljaminekute eest, rääkis Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu.

"Et aastaga on majanduse olukord riigis paranenud, on loodetavasti edenenud ka inimeste elujärg ning neid, kel tulumaksutagastus „nina vee peal“ aitab hoida, on vähemaks jäänud," avaldas ta lootust.

Viiendikul inimestest polnud mullu aga üldse ettekujutust, mida tagasi saadava rahaga peale hakata. 2010. aasta lõpul läbi viidud uuringu kohaselt on huvi säästmise vastu Eesti peredes kasvama hakanud, seega on tänavu ehk vähem ka neid, kel kevadise lisaraha osas plaanid puuduvad.

Samas kasvavad iga-aastaselt tulumaksutagastuse laekumise kuul kaardimaksete mahud. Näiteks 2009. aastal märtsis +15%; ja 2010. aastal märtsis +19% ning mitmed kaupmehed sätivad selle aja peale ka oma kampaaniaid. "On ju üsna loomulik, et kaubandusvõrk tahab maksutagastusest oma osa saada, ent lisaraha ei tasuks siiski vaid emotsiooniostudele kulutada," märkis Suitsu.

Tulumaksutagastuse mõistlikuks kasutamiseks on mitmeid võimalusi.

Variandid, mida tasuks kaaluda:

Esmalt tasub oma pere eelarve üle vaadata ja kaaluda, millised on teie vajadused ja pikemaajalised rahaga seotud eesmärgid.

* Laenukoormuse vähendamine.

Tagasi saadud tulumaksust võib olla abi laenukoormuse vähendamisel.  Inventuuri tuleb alustada laenutoodetest, millel on kõrgem intress – näiteks krediitkaart, järelmaks või väikelaen. Vaadake, kui suured on erinevate laenutoodete laenujäägid ja intressikulud. Lepingus on kirjas krediidi varasema tagasimaksmise tingimused ja sellega kaasnevad teenustasud.Kodulaenu ennetähtaegse tagastamise efekti saate kontrollida pankade kodulehtedel olevate laenukalkulaatorite abil, mis aitavad välja arvutada, kui palju lüheneks maksmise aeg ja/või väheneks igakuine laenumakse. Enamasti tuleb kodulaenu ennetähtaegse tagastamise soovist pangale mitu kuud ette teatada.

* Tagavara ootamatuteks väljaminekuteks. 

Mis juhtub siis, kui hambaarsti arve ületab planeeritud summa või külmkapp lakkab ühtäkki töötamast? Sellises olukorras aitab varuraha, millega tasuda ootamatu väljamineku eest ja vältida laenuvõtmist. Soovitav on igakuiselt säästa 5-10% sissetulekutest. Tulumaksutagastus võib olla sobiv stardisumma säästmisega alustamiseks või lisapanus varuraha kasvatamisel.

* Lapse kooliraha.

Lapse õpinguraha kogumisega tasub algust teha võimalikult vara. Kõrghariduse omandamine maksab hetkel Eestis umbes 6400 eurot. Kui paigutate  tulumaksutagastuse endale sobival viisil ja jätkate ka edaspidi  regulaarsete  sissemaksetega, kasvab aja jooksul kogutud summa ja teenitav tulu.

* Maamaks.

Kui tasumist ootab maamaks, on mugav jätta tagastatv tulumaks maksukontole ettemakseks. Nii ei ole muret maksu õigeaegse tasumise pärast.  Peate aga arvestama sellega, et kui jätate osa tagastatavast maksest maamaksu jaoks, peate ka ülejäänud tagasimakset ootama kauem kui need deklareerijad, kes maamaksu kohest mahaarvamist ei soovi.

* Pensioniraha.

Tulumaksutagastus võib olla sobivaks alguseks pensionivara kasvatamisele. Võimalusi, kuidas penisoniks raha koguda, pakuvad Eestis väga mitmed krediidiasutused.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700