Autor: Lemmi Kann • 15. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiotsust mõjutavad enim võlad tarnijatele

Krediidiinfo värskelt valminud 2011. aasta krediidipoliitika uuringust selgub, et 95% ettevõtetest peab krediidiotsuse langetamisel oluliseks näitajaks võlgu tarnijatele.

Vastusevariandi “väga oluline“ valis 54,5% ja “pigem oluline“ 40,5% vastajatest. Oluliseks krediidiotsust mõjutavaks näitajaks peetakse ka ostjatelt laekumata arveid (81,3%) ning lühi- ja pikaajalisi kohustusi (73,7%). Vähem mõju avaldavad krediidiotsusele  käibe, omakapitali ning kasumi näitajad.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib ligi 70% ettevõtetest alati maksuvõlgnevusi maksu- ja tolliametile ning 49% ettevõtetest allkirjaõigust. Võlgnevusi teistele ettevõtetele (maksehäireregistrist) uurib alati ligi 48% vastanutest.

Olemasolevate klientide tausta kontrollimist teostatakse kaks korda harvemini kui uue kliendi puhul, kuigi on teada, et lõviosa krediidikaotustest põhjustavad just pikaajalised partnerid. Enne krediidiotsuse langetamist kontrollib püsiklientide maksuvõlgasid alati 30% (2010. aastal 35%) ja maksehäireid alati 23,5% vastajatest (2010.aastal 25,3%).

Krediidilimiite rakendab 38% uuringule vastanud ettevõtetest, sealjuures on suurenenud 5 protsendipunkti võrra kõikidele klientidele limiite kehtestavate ettevõtete osakaal (20%) ja vastavalt on vähenenud kindlale kliendigrupile limiite kehtestavate ettevõtete osakaal (18%). Limiitide määramine on oluliselt kiirendanud krediidiotsuse langetamist - kolmandik aktiivsetest ettevõtetest suudab seda teha vaid mõne minuti jooksul.

Maksetähtaegades aastaga suuri muudatusi ei ole toimunud. Eesti keskmine maksetähtaeg on 12,9 päeva. Maksetähtaja möödumisest teavitatakse kliente peamiselt helistamise (86,2%) ning e-maili teel (72,7%).

Uuringust selgub, et 86,5% ettevõtetest on üldiselt rahul oma klientide maksekäitumisega. Tähtaegselt tasub arveid 61,5% ettevõtetest, mis on 2,4 protsendipunkti kõrgem kui möödunud aastal. 31,8 % ettevõtetest tasub arved 30-päevase hilinemisega ning 6% ettevõtetest hilineb üle 30 päeva. Eesti keskmine maksehilinemine on 10,2 päeva.

Krediidiinfo AS on rahvusvaheline krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhiülesandeks on Eesti ettevõtete finantsriskide maandamine. Krediidiinfo kuulub maailma suurima infoteenuste pakkuja Experian Group ettevõtete hulka. Experian tegutseb 40-s riigis üle maailma ning annab tööd 15 000-le inimesele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700