Majanduskasv ületas rahandusministeeriumi ootusi

Rahandusministeerium ootas küll majanduse kasvutrendi jätkumist, kuid neljanda kvartali majanduskasvu kiirenemine ületas mõnevõrra ootusi.

Statistikaameti esialgsetel andmetel kiirenes Eesti majanduse kasvutempo eelmise aasta neljandas kvartalis 6,6 protsendini ning SKP kasvas 2010. aastal kokku 3,1 protsenti. Kasvu kiirenemine tulenes peamiselt tootmismahtude 40-protsendilisest suurenemisest tööstussektoris. Majandus on kasvanud tootlikkuse suurenemise toel, mis on ühtlasi aidanud taastada buumi ajal nõrgenenud konkurentsivõimet.

Majanduskasvu kiirenemise tingis selle kontsentreerumine kitsasse tööstusvaldkonda. 2010. aasta vältel pidevalt kiirenenud ekspordikasv tulenes tootmise taaskäivitumisest ning uute ettevõtete loomisest, mistõttu selle tempo võib aasta jooksul veidi raugeda. Samas peaksid eratarbimise taastumisest hoogu juurde saama sisenõudlusele orienteeritud ettevõtted.

Ettevõtete konkurentsipositsiooni jätkuv paranemine välisturgudel ning olulisemate kaubanduspartnerite tugev nõudlus on meie ekspordiarenguid märkimisväärselt soodustanud. Kaubandusbilanss oli tänu kaupade ekspordi ligi 50-protsendilisele kasvule neljandas kvartalis tasakaalulähedane ning ekspordimahud ületasid juba kriisieelset taset. Tugevate kasvunumbrite taga on peamiselt ettevõtetesisesed tegurid nagu tootlikkuse tõstmine ja panustamine välisturgudele, ilma milleta sedavõrd jõuline kasv ei oleks võimalik.

Jätkus sisenõudluse kosumine madalalt võrdlusbaasilt. 2010. aasta neljanda kvartali jaekaubanduse 4-protsendilise kasvu põhjal võib täheldada eratarbimise selget kasvu. Erasektori investeeringud jäid möödunud aasta lõpus ilmselt tagasihoidlikuks, sest laenukäibed tõusid 2009. aastaga võrreldes marginaalselt ning laenujääk väheneb stabiilses tempos. Sisenõudluse edasise taastumise osas annab lootust tarbijate kindlustunde kõrge tase, mis on viimased paar kuud jälle kerkinud.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad