11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas võita manipuleerimissõda?

Igaüks on vist mingil hetkel avastanud, et teda on ümber sõrme keeratud ning kurb tõdemus, et inimesed polegi alati ilusad ja head, tabab alati ootamatult.

Igas seltskonnas leidub pahatahtlikke manipuleerijaid, kes naudivad elu, osavalt kaaslaste seljas liugu lastes.

„Me elame ebaõiglases maailmas. Halbade inimestega juhtub häid asju ja heade inimestega juhtub halbu asju,“ tõdeb raamatu „Vastuhakk manipuleerijale”  otsekohese stiiliga autor, Araabia Ühendemiraatide psühhiaater ja konsultant Saoud Al Mualla. Ta pühendabki oma teose kõikidele elus kohatud manipuleerivatele, pahatahtlikele ja nartsissistlikele inimestele, kes tegid temast targema, sõbralikuma ja vähem naiivse inimese.

„Vastuhakk manipuleerimisele“ käsitleb kahte põhiteemat. Esimene on ära tunda halvad, salalikud, pahatahtlikud, valelikud inimesed ning mõista nende mõtteviisi, käitumist, emotsioone, taktikaid, tugevaid ja nõrku külgi. Teiseks keskendub käsiraamat strateegiatele ja taktikatele, mis aitavad sääraseid inimesi alistada ja alla suruda. Usalda iseennast, kasuta mõistust, ära ole emotsionaalne, püsi rahulik ja märkamatu ning ära kunagi unusta oma eesmärki – nii võtad manipuleerijalt tema võimalused.Manipuleerijat huvitab vaid edu ja võim, ta peab end ainulaadseks ja arvab, et talle tuleks paljusid asju võimaldada. Ta kasutab teisi enda huvides, on ülbe ja põlglik ning tahab oma eesmärke iga hinna eest saavutada. “Tõelised“ manipuleerijad ei ole võimelised kaasa tundma, nad ei soovi teiste tunnetega arvestada ning on tegelikult nende peale kadedad. Sellise vastasega kohtudes tuleb valida, kas jääda allaheitlikuks ja lasta neil saada, mida nad tahavad, või hakata vastu.Raamat õpetab võitma manipuleerimissõda, kus tuleb tegutseda üksinda, märkamatuks jäädes ja pidades lahingut tõenäoliselt rohkem kui ühe vastasega. Nähtamatu sõda nõuab strateegilist planeerimist, taktikalisi võtteid ja keskendumist. Siiski pole manipuleerimisvõtete näol tegemist juhistega igapäevaseks eluks, vaid pigem sellisteks olukordadeks, kui enam midagi muud üle ei jää.

Raamatu autor Saoud Al Mualla on filosoofiadoktor, psühhiaater-konsultant, psühhoterapeut ja psühhiaatria dotsent. Ka on ta mitmete valitsus- ja äriorganisatsioonide nõustaja tervise, suhtlemise, organisatsiooniline struktuuri ja strateegilise planeerimise valdkondades.

Mualla, kes ise hoiab avalikkuse ees madalat profiili, kirjutas Eesti lugejate jaoks raamatule ka eessõna.

„Vastuhakk manipuleerijale” on loodud relvaks praegusel manipuleerimise ajastul. Tunnen uhkust, et raamatu eestikeelsest väljaandest saab ametlikult ingliskeelse originaali esimene tõlge. Käesoleva ja tulevaste aastate jooksul tõlgitakse see raamat paljudesse keeltesse, kuid eestikeelne raamat minu esimese sammuna väljapoole inglise keelt on minu jaoks eriliselt tähtis.Mulle tundub, et raamat “töötab” igas, eriti tänapäeva kultuuris, kus manipuleerimine on kõlblust kõrvale lükates muutunud paljude isikute, organisatsioonide ja isegi valitsuste jaoks eelistatud meetodiks ihaldatud eesmärkideni jõudmisel. Kui olete raamatu läbi lugenud, saab argumentide, näidete ja strateegiate universaalsus loodetavasti ilmsiks. Olen üpris kindel, et eestikeelne tõlge suudab originaali sisu tõepäraselt edasi anda.Informatsioon, mis võib meie relvastuses olla abiks võitluses enda eest ja manipuleerivate inimeste vastu, on teadmistepagasile teretulnud täiendus. Kuigi tänapäeva raamatuturul leidub rohkelt teoseid, mis väidavad, et suudavad sõdida pettuse ja manipuleerimise vastu, on paljud neist vaid kloonid. Seetõttu andsin seda raamatut kirjutades endale väga hästi aru, et esitan lugejale uusi lähenemisviise ja pakun mitmekülgseid teadmisi.Olen veendunud, et olles kord raamatu läbi lugenud, muutub eelmine väide mõistetavamaks. See on ka peamine põhjus selle raamatu tõlkimiseks: lugeja saab juurde kainet meelt ja praktilisi teadmisi, mis on ainulaadsed, rikastavad, laiendavad maailmapilti ning annavad jõudu manipuleerimisega toime tulla.Head lugemist!Saoud Al Mualla

Loe SIIT peatükki Saoud Al Mualla raamatust.

Mida arvasid raamatu kohta psühhiaater Jüri Ennet ja propagandaekspert Agu Uudelepp?.

Kahe eksperdi arvustusega saab tutvuda SIIN

Autor: Lemmi Kann, Liivi Kedelauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700